Експертна група също ще следи реките и язовирите

Експертна група също ще следи реките и язовирите | StandartNews.com

София. Работна група с експерти от пет министерства ще следи състоянието на реките и язовирите и ще дава препоръки за поддържането им. Това съобщи пред „Фокус" екоминистърът Ивелина Василева. Тя ще подпомага единният национален орган, който ще контролира язовирите.

Работната група ще е съставена от представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие, земеделското министерство, Министерството на икономиката и МВР, както и с експерти от „Напоителни системи" и от „Язовири и каскади".

„Тези експерти ще имат ангажимента да излизат с експертни становища с препоръки към областните комисии, които действат по места, с ясни указания, как да се процедира по отношение на поддържане на проводимостта на речните русла и по отношение на поддържането на хидротехническите съоръжения", посочи министър Ивелина Василева.

Тя каза още, че държавата гарантира обезщетяването на собствениците на наводнени селскостопански площи, чрез Министерството на земеделието и храните. Василева допълни, че Междуведомствената комисия по бедствия и аварии също осигурява финансиране за общините, които са пострадали. Освен това, страната ни може кандидатства за отпускане на средства от фонд „Солидарност" на ЕС, припомни екоминистърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай