Експерти в командировка спасяват парите за селските райони

Експерти в командировка спасяват парите за селските райони | StandartNews.com

София. Заради риска от загуба на над 280 млн. лв по Програмата за развитие на селските райони земеделското министерство е командировало десетки експерти от провинцията в София. Те трябва да помогнат за по-бързата обработка на документите, за да се раздадат парите, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред БНТ.

По думите му през изминалите 8 месеца са изплатени само 70-80 милиона евро.

"До май са раздадени 55 млн. лв., останалите 4 месеца още 35 млн. По ПРСР остават още 288 млн. лв. да се усвоят в противен случай се връщат в Европейската комисия и няма да стигнат до общините и българските стопани. Имаме уверение, че това ще се получи. В началото на декември да се платят агроекологичните плащание, документите са обработени вече. 114 млн. евро ще стигнат до земеделските производители", каза министърът.

Греков обясни, че е създадена стройна организация, която има за цел да подпомогне хората да усвоят тези пари.

„Командировали сме много специалисти, които ще работят по различните региони. Типично българска черта е да се чака до последния момент за всичко. Не трябва да търсим виновни, а да се опитаме да свършим работа. Проблемите идват от там, че предишното правителство падна в началото на годината. Служебното правителство не е успяло да се справи с тази тема и сега ние имаме 6 месеца, за да усвоим тези пари", коментира той.

По думите му през последните 24 години са занемарени много отрасли в земеделието.

По повод критите от Брюксел писма, които доведоха до рокади в Държавен фонд „Земеделие", Греков коментира, че този проблем е съществувал още от времето на Мирослав Найденов.

„Има едно писмо, което е извършило много дълъг път между фонд "Земеделие" и министерството. Самият тогавашен шеф на фонда г-н Полежанов дойде и ми каза за това писмо от Брюксел. Проблемите в комуникацията между институциите са доста. Това е една от нашите идеи. Да подобрим комуникациите между фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието и храните", каза още Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай