Двойно сито за чиновници

Двойно сито за чиновници | StandartNews.com

Кандидатите попадат в "банка кадри", после - на конкурси в министерствата

Двойно сито при назначаването на чиновници предвижда промяна в Закона за държавния служител, обсъждана от Съвета за административна реформа. "Новият модел за подбор на кадри ще става на два етапа и е взаимстван от Европейската комисия и други европейски институции", обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова, която е председател на Съвета.
Първата фаза ще е централизирано набиране на кандидатури, при което ще се отсяват само тези, които притежават необходимите задължителни общи компетенции за работа в държавната администрация. Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка кадри. Срокът на годност на кандидатурите ще е три години. Всяка една администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите, които да покани на последващи специализирани тестове и интервюта, когато провежда конкурси за вакантни длъжности.

Целта на новия законопроект е да се намали до минимум субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители. "Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на "вратичките" за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор", подчерта Бъчварова. Според официални данни, представени от екипа на вицепремиера, 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс. От близо 140 000 работещи в администрацията, малко над 45 400 са наетите по Закона за държавния служител, показват данните към края на миналата година.

"Не сме запознати с този законопроект, нито е търсено мнението ни", посочиха от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации. Те настояват законовите промени за наемането на държавни служители да бъдат обсъдени и в съвета за тристранно сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай