Двойни помощи за фермерите

Брюксел склонен за 15 000 евро на стопанство

Двойни помощи за фермерите | StandartNews.com

София. Двойно може да нараснат държавните помощи за родните фермери. Това е обсъждано в Брюксел с представители на Еврокомисията неотдавна, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов по БНТ. В момента държавната субсидия по регламента de minimis е 7500 евро, България настоява тя да се вдигне до 15 хил. евро на земеделско стопанство. Това са пари, които се разпределят от държавния бюджет като помощ за малките стопанства, както и при неблагоприятни природни и климатични периоди. За тях не се иска специално разрешение от Брюксел, както е при останалите субсидии, но пък строго е фиксирана конкретната единична сума. Тя не трябва да се надвишава, в противен случай от Еврокомисията се налагат глоби.


Не само България, а и останалите държави членки настояват за вдигане на тавана по регламента de minimis и затова сме сигурни, че наесен ще подпишем споразумение парите да бъдат удвоени, увери зам.-министър Абазов.

При срещата си в Брюксел поискахме и преобразуване на държавните помощи за селското стопанство, допълни той. Досега субсидиите от държавния бюджет са отивали главно като добавка към европейските програми и доплащания. Сега обаче се настоява за подпомагане на сектори и ниши, които са извън фондовете и поради това имат по-голяма нужда от субсидии, поясни Абазов. Тази промяна ще бъде включена в договореностите за следващия програмен период 2014-2020 г., убеден е Бюрхан Абазов.

Областните дирекции на Фонд "Земеделие" ще приемат от 9 до 20 септември т.г. проекти по две от най-атрактивните мерки на програмата за развитие на селските райони (ПРСР) - "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и "Обновяване и развитие на населените места". Бюджетът по мярка 321 (услуги) е 104,2 млн. евро. Най-много средства са предвидени за строителство и ремонт на пътища, канализация, водопроводи и пречиствателни съоръжения - 90 млн. евро. От 12 до 23 септември Фонд "Земеделие" ще приема документи и по мярка 313 - "Насърчаване на туристически дейности", която е с бюджет от близо 4,4 млн. евро.
Валерия Стойкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай