Два лагера на протест за Дионисий

Два лагера на протест за Дионисий | StandartNews.com

Два лагера се събраха на протест пред Синодалната палата заради архимандрит Дионисий. Група миряни издигнаха плакати "паството си пази пастора" и "ние тачим Дионисий" в защита на скандалния настоятел на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Другата група пък носеше атонски хоругви и лозунги "за чиста и свята Църква" и искаше изгонването на Дионисий от БПЦ.

Двата лагера се събраха в очакване на решението на Светия синод дали ще накаже Дионисий заради зарята и гвардейците във великденската нощ. Събралите се от ранна утрин пред синодалната палата рехави протест и контрапротест напразно чакаха да започне заседанието на Светия синод. Сред тях бе и Велислава Дърева, която настоява за оставка на архимандрита.

Едва към 13 часа стана ясно, че заседание въобще няма да има. Само 7 митрополити са се явили на вчерашното първо заседание от редовната сесия на Синода заедно с Негово светейшество патриарх Неофит - Калиник, Йоаникий, Гавриил, Серафим Наум и Амвросий. Стана ясно че дядо Дометиан и дядо Галактион са болни, митрополит Йоан е на предсъборно съвещание на остров Крит, а владиката Йосиф е в епархията си зад океана. Не са ясни мотивите за отсъствието на Николай Пловдивски, Игнатий Плевенски и Григорий Търновски. Не е ясно дали тримата ще пристигнат за заседанията днес, което може да провали изцяло сесията на Синода.

Според запознати, отсъствието на владиците се дължи на нежеланието на Синода да вземе отношение по действията на архимандрит Дионисий по време на великденския празник, което предизвика остра реакция в медиите и обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай