ДНК тест доказа, че Мария е българче

Връщаме си русия ангел обратно, ще му търсим приемно семейство

ДНК тест доказа, че Мария е българче | StandartNews.com

Стара Загора. България си взема русата Мария от Гърция. Детето най-вероятно ще бъде настанено в кризисен център, разказаха пред БГНЕС от Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Стара Загора. Дали обаче ще бъде върнато на родителите, щели да преценят психолозите. Много голяма е вероятността момиченцето всъщност да бъде дадено в приемно семейство.

Междувременно гръцкият журналист Макис Триандафилопулос, който разследва случая с детето, наречено от медиите "русия ангел", разказа в ефира на БНТ, че гръцки бизнесмен е купил малката Мария, но след това я върнал. Причината да я остави обратно като дефектна стока била, че детето е кривогледо.
----
Ромите Сашка и Атанас Русеви са родители на "русия ангел", както световните медии нарекоха малката Мария. Това бе оповестено вчера от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров след скорострелна ДНК експертиза на двамата. Образувано е и дело, за да се провери дали наистина ромите са продали детето на гръцката фамилия. Потвърдено е обаче, че двамата наистина са работили там. Сашка и Атанас

така и не са дали име на малкото

то е кръстено Мария от гръцката ромска фамилия.

Вчера рано сутринта Сашка и Атанас бяха откарани в София за ДНК тест. Междувременно многобройната им челяд гледаше братът на Атанас - Ангел. Той самият бил заврян зет в Нова Загора, но дошъл на гости на брат си точно в разгара на скандала.

Русеви имат общо 9 деца. Двете им големи щерки - Катя и Еленка, били пълнолетни, омъжени и не живеели при тях. Най-големият син, 15-годишният Иса, бил кравар в близкото с. Димовци. Останалите 6 деца са Минка - на 14 години, Ангел - на 13, Фанка - на 11, Филип - на 8, Атанас - на 3 и Пенка - на 2 години. Те живеели в единствената стаичка на Русеви. Оскъдната покъщнина в нея се състои от легло, счупена печка и спрял часовник на стената. С изключение на Пенка, която има привилегията да спи в леглото при родителите си, всички останали спят върху черга на пода.

"Много семейства в ромския кв. "Възраждане" са на същия хал", вдигат безпомощно ръце от отдела за "Закрила на детето" в съседното градче Гурково. Вчера социални работници са били в дома на Русеви, за да проверят дали животът на някое от децата не е застрашен. С изключение на Атанас и Пенка, всичко останали ходели на училище в Николаево. Семейството, както почти всички в махалата, разчитало единствено на детски надбавки и социални помощи. За 7-те си деца Русеви получавали около 500 лв.

В градчето и в махалата хората

продължават да са разделени

по въпроса как е попаднало детето в циганския катун край гръцкия град Фарфала. Някои са склонни да повярват на Сашка, че отчайващата мизерия е причина да остави Мария на гръцките роми. Не са малко и тези, които смятат, че русото ангелче е било продадено. Дори Иса твърди, че майка му взела някакви пари за сестричката му, но немного. Според трети Сашка взела капаро и се уговорила с новите родители на Мария да получи останалата част, когато детето стане на годинка и проходи. Те обаче се отметнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай