Днес избират Неврокопски митрополит

Днес избират Неврокопски митрополит | StandartNews.com

Гоце Делчев. Днес в Гоце Делчев е голям ден - в напрегната атмосфера заради разцепление избират нов Неврокопски митрополит. 30 души ще дадат своя глас и ще сведат избора до двама от 10-мата кандидати за заместник на покойния Дядо Натанаил, след което Светият синод ще вземе крайното решение на 19 януари. В момента тече литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий", която ще продължи около 2 часа, а след нея ще се вземе и важното решение за двамата най-достойни сред достойните.

През изминалата седмица свещеници от епархията поискаха отлагане на избора на Неврокопски митрополит, тъй като според тях има нарушения при определянето на новите епархийски избиратели, което предопределя вота.

Подписка за отлагане на избора бе изпратена до Светия синод от попове от Гоце Делчев и Сандански, която бе подкрепена и от близо 600 миряни. Поискаха и създаване на анкетна комисия, която да провери изцяло дейността на епархийския съвет.

Посочени за каноничния избор днес са Мелнишкият епископ Серафим, Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Тивериополският епископ Тихон, Стобийският епископ Наум, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприан, Браницкият епископ Григорий, Главиницкият епископ Йоан.

От листата са извадени Агатоникийският епископ Борис и Проватският епископ Игнатий.

В гласуването участват 30 епархийски избиратели - по шест (трима духовници и трима миряни) от всяка от петте духовни околии на Неврокопската епархия.

Гласоподаването е тайно, с бюлетина, в която са включени имената на лицата от избирателната листа. Изборът се извършва чрез заграждане на две от имената.

За избрани се обявяват двамата кандидати, получили гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай