ДКЕВР: Министерството да реши за цената на тока

ДКЕВР: Министерството да реши за цената на тока | StandartNews.com

София. Решението дали да има увеличение на цената на тока от 1 юли е в ръцете на енергийното министерство. Това обясни шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова.

Възможното увеличение може да дойде заради поисканото поскъпване на въглищата. Заповедта за цената се подписва именно от ресорния министър, обясни тя. По думите й могат да бъдат признати и някои други разходи, например тези за въглеродните емисии.

В началото на седмицата министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев също каза, че има възможност цената на тока да не бъде увеличавана, без да уточнява как.

„В сложния процес на ценообразуване, който предстои преди 1 юли, всички гледни точки ще бъдат разгледани и ще бъде направен баланс между интересите на потребителите и тези на енергийните компании", каза още Харитонова.

„Ако искаме токът, който достига до нашите домове да отговара на стандартите за напрежение и непрекъсваемост трябва да се съобразим и с това, което искат електроразпределителните дружества, както и всички останали енергийни компании по веригата", допълни шефът на енергийния регулатор.

ДКЕВР вероятно ще вземе решение за лиценза на ЧЕЗ най-малко след 2 месеца. Тя обясни, че след като получи отговори от двете дружества регулаторът трябва да изпрати запитвания и становища към редица ведомства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай