Десетокласници помагат на изпаднали в беда

Десетокласници помагат на изпаднали в беда  | StandartNews.com

Ученици от Смолян събраха пари на болна жена за спасителна операция

Организиран от тях концерт върна надеждата на семейство с изгорял дом

Те са деца с кауза, сърцата им са отворени към болката, страданието и нуждата на напълно непознати хора. Никой не ги организира, никой не иска от тях каквото и да било, защото крехката им възраст предполага само да учат и да се развиват като личности. Но те не се задоволяват със собственото си добруване, искат всички да имат живота, който да ги прави щастливи.

Цял клас 16-годишни ученици от ГПЧЕ "Иван Вазов" в Смолян организират концерт с благотворителна цел, а средствата са за възстановяване на дома на семейство от Момчиловци, който изгоря до основи в началото на март тази година. Яна, Вики и Цонка, са три от момичета от 10 "в" клас в смолянската Гимназия с преподаване на чужди езици, които разказват за каузата, на която се посветил класът им. 23 момчета и момичета преди година спонтанно се хвърлиха да помагат на болна жена, която се бори за живота си заради тежко онкологично заболяване. Тази година пък те организират благотворителен концерт, в който обединяват усилията на връстниците си с различни дарби и таланти. Виктория Асенова обича да танцува и от първи клас тропа хора в клуб "Хоро" в Смолян. Съученичките й Цонка Чаталбашева и Яна Котларска също обичат танците и играят народни ритми в клуба.

На 13 април младежите организираха концерт за семейството на Роска Георгиева от Момчиловци, което остана без дом след голям пожар. Момичетата се надяват с инициативите

да подтикнат още хора към съпричастност към нуждаещите се и да помагат. Историята им започва през 2015 г., когато от новините научават за Светлана Карпачева, която

заради тумор в мозъка се нуждае от 50 хиляди лева за операция

в Хановер, Германия.

"Ние тогава много се запалихме, решихме, че задължително трябва да направим нещо, за да помогнем, но изобщо не знаехме, че ще правим нещо толкова голямо и мащабно като благотворителен концерт. Беше през февруари и решихме за баба Марта да направим мартеници и да ги продаваме", разказва Цонка. Признава, че целият клас се въодушевява и с дарените от смолянчанка 50 лева купуват прежда и мъниста и след часовете работят в училище. Всеки прави поне по 200 мартеници, а от продажбата събират 500 лева. "Много бяха, дори още имаме непродадени, толкова бяхме мобилизирани и нахъсани, че по цял ден само това правехме", спомня си Вики. После решават да използват уменията си в концерт и сами да го организират. Ръчно изработват, афиши, покани и билети, най-трудно им било защото на ръка чертаели и режели.
"Даже леличките в училището ни помагаха и докато ние бяхме в час, те изрязваха, за да ни помагат", спомнят си момичетата.

Концертът на Благовещение представя младите хора от Смолян с танци, песни, театрална постановка и събира 2500 лв. Заедно със спечеленото от мартениците, за около месец децата събират и

изпращат 3 хиляди лева на болната Светлана

Днес те са щастливи, че жената има цялата сума и само чака дата от лекарите за интервенция в чужбина.

"Беше ни много трудно, докато организираме концерта, ние изобщо не знаехме как се организира концерт и какво трябва да направим. Много време и усилия ни отне, но си струваше всичко това. Успяхме може би защото си поставихме много висока цел ", споделят девойките и благодарят на всички, които са ми помогнали- от учителката им г-жа Христова до актрисата и ръководител на театралната школа в ОДК Миряна Найденова. "Най-хубавото беше, когато концертът свърши и всички сме се бяхме събрали да броим парите и подскачахме. Бяхме в пълен екстаз и не знаехме какво се случва. Наскоро пак си писахме със Светлана, тя е добре и чака операцията", споделят девойките.

След успеха на първата хуманитарна акция и сладкото усещане за успеха, тийнейджърите- вече десетокласници, се впуснат във втората мисия.

"Решихме и тази година да потърсим на кого да помогнем, и бяхме в пълна готовност- веднага да направим благотворителен концерт, защото видяхме, че хората са много отзивчиви. Всеки от нашия клас ходи на някаква извънкласна дейност- пеене, цигулка, танци, театрална школа и гайдари има сред нас,

по всяко време можем да се съберем и да сглобим сценарий

Тази година децата имат и помощници - печатница прави като дарение покани и афиши, в кутии за дарения се събират средствата, а поканите на цена от 3 лева се продават от всички. Преди това обаче младежите организираха и ателие за изработване на сувенири, които ще се продават на благотворителен базар в деня на концерта във фоайето на театъра. През ваканцията те се събираха в клас и в импровизираното ателие изработиха бижута от плъсти, кутийки за бижута и декоративни шишета с декупаж, картички, поставки за великденски яйца, за които купили дървените части по интернет.
Благодарни са, че и майките им също помагат за изработването на по-сложните модели и аксесоари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай