Денят на голямото чистене

Денят на голямото чистене | StandartNews.com

Настъпи денят на голямото чистене. Превърналата се в традиция инициатива „Да изчистим България за един ден" обединява доброволци от цялата страна, за да направят България едно по-добро място за живот.

2254 мръсни кътчета на страната ще бъдат преобразени от доброволци днес, а чистенето е организирано на около 2000 от тези точки.

Специален анализ сочи, че тези места се нуждаят от 250 хиляди доброволци, което в сравнение с миналата година е по-малка бройка. За сметка на това обаче местностите са по-трудно достъпни, така че всяка подкрепа е добре дошла.

И при тазгодишното провеждане на инициативата министерството на околната среда осигурява безплатен достъп на събраните отпадъци в депата до неделя. В Регионалните инспекции по околната среда работят зелени телефони, на които пък може да бъдат задавани въпроси.

Боклука трябва да събираме в добре завързани чували и да ги оставяме близо до кофите за смет. Ако чистим извън града, трябва първо да се уверим, че общината е уведомена и ще транспортира събраното. Препоръчително е да не използваме деня за чистене на тавани и мазета, защото това би затруднило сметоизвозването.

Всеки може да се включи в почистването според собствените си възможности. Ръкавици и чували се раздават близо до местата за чистене - паркове, туристически зони и природни забележителности.

За всеки случай, направете справка на сайта на кампанията Daizchistim.bg или се обадете на Националния доброволчески информационен център на 0700 112 05 или в инспекциите по околна среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай