Държавата търси 100 млн. лв., за да не вдига тока

Виновникът този път е свитият въгледобив в „Мини Марица изток"

Държавата търси 100 млн. лв., за да не вдига тока | StandartNews.com

София. Държавата трябва да намери 100 млн. лв., за да покрие ограничения въгледобив в „Мини Марица изток", обяви икономическият министър Асен Василев. Добивът намалял заради свитото потребление, а ако тази сума не бъде покрита, цената на тока трябвало да се увеличи с 2%, без това да включва исканията на другите енергийни дружества.

Някъде по енергийната верига

„Именно заради свитото потребление производството на въглища в мините трябва да се намали от 33 млн. тона годишно на 22 млн. тона, което означава, че остават непокрити едни разходи от 180 млн. лева", обясни Василев след заседание на обществения съвет към икономическото министерство. По думите му мините са оптимизирали разходите си и са успели да намалят над 80 млн. от тези загуби, но останалите 100 млн. лева трябва да бъдат намерени извън мините, „някъде по енергийната верига".

Ако не се намери откъде да се покрият тези пари, токът ще поскъпне с 0.004 лв. или с 2%. Тази прогноза не взима предвид и останалите играчи на пазара, които поискаха сериозен скок на предлаганите от тях услуги, както и на самата електроенергия, предупреди изпълнителният директор на мините Теодор Дрегов.

30 млн. лв. годишно за консултанта БЕХ

Владимир Топалов от миньорската организация на синдиката „Подкрепа" допълни, че 20 млн. лв. от съкращенията са направени заради това, че мините ще спрат да плащат на Българския енергиен холдинг за консултантски услуги. „Абсурдно е, че има такива трансфери вътре в предприятията в българската енергетика", коментира Топалов.

Топалов обяви, че БЕХ е паразитна структура в енергетиката, като допълни, че миналата година общо 30 млн. лв. сa отишли от мините към енергийния холдинг за консултации, които мините сами са способни да осигурят.

Асен Василев обеща да намери парите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай