Дънов - най-великият посланик на България

Дънов - най-великият посланик на България | StandartNews.com

България и светът честват 150 години от рождението на Петър Дънов. Той е единственият българин, създал оригинално философско учение за природата и човека. То не е нова религия, нито поредната ерес, а различен прочит на Библията, друга нагласа за живот. Учението му отдавна е напуснало географската карта на страната ни и е достигнало до всички живи места на глобуса. Няма ъгълче на планетата, в което хората да не са посегнали към книгите на Учителя. Те четат неговите мисли, слушат музиката му, играят паневритмията и подават ръка на други хора.

Преди броени дни от печат излезе второ преработено и допълнено издание на биографията на Дънов със знака на "Световете". Неин автор е Георги Гълов. Известният писател не крие, че осъзнава тоталния обем на сериозното предизвикателство едва когато потъва в темата и в титаничната личност на своя герой.

"Изобщо не знаех с какво се захващам. БНТ тъкмо беше провела кампанията "Великите българи" по лиценз на BBC. Участниците в анкетата посочиха за най-популярна личност Васил Левски. На второ място беше поставено името на Петър Дънов. Изчетох близо 100 книги със спомени на негови сподвижници. И така - парче по парче - успях да сглобя пъстрата мозайка от живота на този невероятен българин. Дънов няма записана светска биография, всички са обърнали поглед към неговото учение. Още приживе той е казал на своите съратници: "Не се интересувайте от моя живот, той не е важен."
Гълов получава изключително съдействие от Бялото братство. В томчето има нови факти за живота на Учителя и разказ за неговия принос за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

"Дънов учи: "Всички искате светът вън да се оправи. Първо светът вътре във вас трябва да се оправи". Той е разпознаваемият посланик на България. По-голяма реклама за страната ни не може да бъде сътворена - колкото и да печатаме туристически дипляни с възторгнати рози, щастлива шопска салата или снимки на героични механи, неповторими морета или дивни балкани. Вече никого не можем да изненадаме с материалните предложения. Ще дойде денят, в който ще го разберем. Още през 1939 година хора от 17 държави идват в България, за да се поклонят пред Дънов. Тогава за информация и комуникации едва ли се е говорело. Но всички са търсели духовното", коментира Гълов.

Георги Гълов:
Людмила Живкова се намесва, когато искат да местят гроба му

- Господин Гълов, забранен и забравен ли е Дънов между 1944-а и 1989-а?
- През 1914 година Петър Дънов казва едно от пророческите си изречения: "Аз ще си отида от този свят, когато на власт дойде работническата класа!". Той напуска земното ни битие на 27 декември 1944 година. Ден след смъртта му в местността Изгрева в София спира камионетката на милиционерските власти. За да го арестува. През юни 1948 г. е одържавен парцелът в Изгрева. На 6 декември 1957 година е нанесен погром на Бялото братство. Милиционери нахлули в домовете на братята и сестрите в цяла България. Много от тях са арестувани и интернирани. През август 1958 г. Софийският градски съвет одържавява всички парцели, собственост на жителите на Изгрева. След обиски по домовете на видни членове на братството е иззета много литература, кореспонденция и архиви. Разбита е печатницата на братството. До 1990 г. не е отпечатана нито една беседа на Петър Дънов. Но не можем да кажем, че е забравен. Напротив. Неговите слова са ценени от хората из цялата вселена.
- До каква степен сме наясно с философията на Дънов и Бялото братство? Какво можем да "спечелим" от съветите на Учителя?
- Учението, което създава и показва на своите последователи Петър Дънов, всъщност е колективна терапия. В началото на миналия век земята е разтърсена. Падат империи, идват нови държави, прекрояват граници, завоюват територии. Човекът се събужда в непозната вселена. България е излязла от турското робство, патриархалното семейство е разбито, настъпват индустриалната революция, болестите и войните. Личният свят на всеки е разрушен и подменен с нещо ново и неизвестно.

Петър Дънов е човекът, който събира хората от България, изслушва ги и им дава своите отговори - за Бог, за света, за природата, за живота, за любовта. Донася им мир и равновесие. Дава им вяра, че могат да обитават този нов свят - в хармония и увереност със себе си. Днес все повече хора посягат към учението на Дънов, защото искат живот със слънчеви лъчи, а не само с кофти телевизионни новини.
- Много се говори за увлеченията на Людмила Живкова по различни духовни теории и практики - беше ли тя дъновистка?
- Не попаднах на писмени или други източници, които да потвърждават съпричастност на Людмила Живкова към Бялото братство. Но има един интересен факт. След разрушаването на Изгрева през 70-те години на миналия век властите правят опити да преместят гроба на Петър Дънов под предлог, че ще бъдат построени чуждестранни дипломатически мисии. Приятели алармират френското посолство и културното аташе на Париж заявява, че ще повдигне международен въпрос. Последвали срещи с Людмила Живкова и други висши функционери. През есента на 1973 година брат Димитър Грива заминава за Петрич за среща с Ванга. Той я помолил да поиска от първия секретар на БКП Тодор Живков да отмени решението за застрояване. Ванга първоначално му отказала, но брат Грива я попитал колко свети неща са останали в България. Ванга отговорила, че ще направи всичко възможно. Малко по-късно решението за преместването на гроба на Дънов е отменено. Помощта идва от Людмила Живкова и това никой не може да отрече.
- Когато Пако Рабан беше в София и пожела да го заведат на гроба на Дънов, някои от тукашните му домакини останаха едва ли не изненадани...
- През 1996 година при първото си посещение в България световният лидер на модата Пако Рабан се поклони на гроба на своя духовен учител Петър Дънов. Пред журналисти той сподели: "Дънов е от най-великите философи от епохата на Водолея. Учението му ще бъде основа на духовната култура на новото столетие." Пако Рабан е попаднал на сборник лекции от Дънов в парижка книжарница. До 1960 година си набавил всички негови книги. Той споделя още: "Петър Дънов бе първият философ, който пишеше на достъпен език с изключително прозрение." От Дънов стилистът разбрал, че в материята нищо не съществува без значение. Символиката на неговите модели е вдъхновена от учението на Дънов. Прочутият японски изследовател Масару Емото лансирал теорията, че човешките мисли влияят на водата, също се нарежда сред поклонниците на Дънов. По непотвърдени данни материалното момиче Мадона изявява интерес към гроба на Учителя. Изключително дълъг е списъкът на известните имена от целия свят, които през годините споменават Учителя с уважение. И той се дописва непрекъснато.
- Появява ли се Дънов в художествени произведения, които не са известни на широката публика? Неотдавна го бяха ситуирали в сериала "Недадените" по БНТ.
- Дънов не е герой в художествения свят. Но Изгревът е магнитно място за хората на изкуството. Учителят винаги е насърчавал творчеството. Поляната Изгрева в столицата, където се събират представителите на Бялото братство, се заселва със свободния дух на художници, писатели, издатели, музиканти и архитекти, открито насърчавани от Петър Дънов. Между тях са Цвятко Димчевски, Коста Трингов, Стоян Венев, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Илия Петров, Никола Мирчев, Димитър Казаков-Нерон, Любомир Пипков, Вили Казасян, Крум Дамянов... Ако нарисуваме карта на българския Монмартър, ще видим, че мястото е избрано от Учителя.
- Участвал ли е той в политиката?
- Учителят преживява пет войни, две световни, Септемврийско въстание, зверските кланета на Стамболов и Стамболийски... И през цялото това време около него има толерантност. В Изгрева се заселват всякакви хора: звенари, анархисти, комунисти, земеделци, цанковисти, фанатици, от различни прослойки на политически партии. Но когато играят Паневритмия, когато разговарят или четат - никаква политика, никакви разлики. Дънов е категоричен, че движението напред става с еволюция, а не с революция. Той проповядва: "Трябва да живеете скромно, да четете, да се самообразовате, да имате своето равновесие, да бъдете музиканти и поети по душа." Въпреки че приживе има огромно влияние над сънародниците си, Петър Дънов никога не се захваща с политика. Той често казва в беседите си: "Тя за мен няма никаква стойност!".

Само факти

Духовното присъствие на Петър Дънов към края на живота му остава известно като Беинса Дуно. Значението на името не е било разкрито от Дънов. То и сега е обект на търсене за изследователите му - съдържа код, който бъдещето ще разкрие.

За петдесетгодишната си дейност Петър Дънов е изнесъл около 8 хиляди беседи, лекции и сказки.
Известни са над 160 негови музикални произведения.

В кампанията на БНТ "Най-великите личности на България", проведена през 2007 г., на първо място с близо 50 хиляди подадени гласа бе определен Васил Левски. На второ място - с 20 000 гласа - беше посочен Петър Дънов.

На гроба на Петър Дънов в "Изгрев" в голяма цветна градина е поставен Пентаграм, а думите, вписани в кръга около петте лъча, казват следното: "В изпълнението на волята на Бога е силата на човешката душа."

Петър Дънов в една от беседите си заявява:
"Някои сега ни кръщават "дъновисти". Най-голямата пакост, най-големият позор за мене е туй име. "Дъновист" - това е псевдоним. Аз не съм "дъновист". Някому може да е много приятно да се нарича така, но за мене е като забиване на един гвоздей в ръката ми.

Беседите

Петър Дънов нарича беседите си "лекции", защото са предназначени за по-добре подготвена, академична аудитория, която вече може да вдигне завесата на тайнствения, неизвестен свят, заобикалящ човека. На тази аудитория може да се открие и истината за законите, които управляват психиката. Той нарича своите лекции "окултни" - т.е. съдържащи скрито за човешкия ум знание. Тематиката на окултните лекции е изцяло научна. Дънов говори за движения в съзнанието, за икономия на енергиите, за психичните наслоявания, за разумността в природата, за състоянието на материята, за мисълта като сила. Много от казаното в лекциите науката потвърждава след смъртта му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай