Сряда,

Да отгледаш бъдещето

От: Администратор -
2202
Да отгледаш бъдещето
A
A
A

Мария Благоева се отказва от високо платената си работа, за да стане приемен родител

2380 са приемните семейства в България, 80 са доброволни

Историята на малкия Гошко не е кой-знае колко необичайна и изненадваща, но това не й пречи да ни трогва. Роден в ромско семейство с много деца, родителите му нямат възможност да се грижат за него - и така той и по-малката му сестричка Галя попадат в дом за деца. Когато е на 4 годинки, Мария Благоева го взима да живее при нея, а около година по-късно към тях се присъединява и сестричката му. Така се формира едно от 2380-те приемни семейства в България. На 15 септември малкият Гошко за първи път прекрачи прага на училището.

За Мария грижата за Георги и Галя е много повече от работа. Това е нейният начин да промени света, като създаде бъдеще за тези деца. Разказва, че когато взела момченцето от дома за деца, той почти не говорел и знаел само около десетина думички - "дай", "искам" и "мога сам".

Сега, само 3 години по-късно, той говори много добре и още преди да е започнал 1-ви клас, вече смята с двуцифрени числа, пише и чете приказки, макар и сричайки леко. По ирония на съдбата любимата приказка на Гошко е "Майчина сълза" на Ангел Каралийчев, за сакатото лястовиче, което не можело да отлети на юг с майка си и затова се наложило да остане самичко в едно спукано гърне.

Подобно било и положението с Галя. Тя също не говорела и сякаш даже езикът й пречел, спомня си Мария. С търпение и любов обаче се справили с тази трудност. Приемната майка обяснява, че няма специален подход, нужна е само много любов, защото "децата усещат импулса на любов и се впускат директно", твърди тя. Приемната майка се стреми да изгради достатъчно самочувствие и самоувереност у децата, за да не се чувстват различни заради произхода си. Затова тя често им повтаря, че са хубави, а на Галя казва, че е нейната Нефертити. А те двамата я наричат просто Мими, защото тя държи те да познават и да общуват и с родната си майка, въпреки че тя не може да им предложи необходимите условия. Когато пеят някоя песничка за майката обаче, Гошко и Галя винаги заменят "мама" с "Мима".

Това не са първите деца, за които Мария се грижи. Преди седем години тя приема в дома си и Реми, чернокожо момченце, което е било жертва на трафик на деца. Днес той е вече е пораснал и е поел по своя път, като има няколко награди по танци и дори е канен за съдия на различни състезания. За него Мария, Гошко и Галя са семейството му, а малките го възприемат като по-голям батко.

Тази година първолачетата от приемни семейства са 15 деца, а общият брой на тези, които са в училищна възраст, е 111. Подкрепяни от Мтел в рамките на социалната им кампания "Приеми бъдещето", те са получили учебни принадлежности и ученическа раница. От 11-ти септември всеки посетител в магазините на Мтел е получил и подарък учебна програма, в която се съдържа информация за приемната грижа.

Компанията е ангажирана с проблемите на приемната грижа в България от края на 2011г., а равносметката за 2014г. в цифри е над 90 000 лева, които Мтел е дарил за приемната грижа в България. От старта на сътрудничеството си с Националната асоциация за приемна грижа, децата от приемни семейства са подпомогнати с над 240 000 лева. В рамките на "Приеми бъдещето" се организират още лагери за родителите и децата, конференции, обучения и дори и адвокатски консултации по казуси касаещи приемната грижа. Мтел осигуряват също и коледни и великденски пакети с основни хранителни продукти за приемните семейства, както и обучителни книжки за приемната грижа. Служителите на компанията приканват всеки, който поиска, да подкрепи каузата в магазините на Мтел, като дари 1 лев за развитието на приемната грижа в България.

Най-новата инициатива в рамките на кампанията е изложба на фотографии на деца и приемни родители, намираща се пред Народния театър "Иван Вазов". Проектът е наречен "Детството в приемна грижа", а всеки заинтересован може да разгледа 20-те снимки до 15-ти октомври.

Приемната грижа става все по-популярна и по-популярна в България. Между януари и юни тази година нови 160 приемни семейства са утвърдени и вписани в регистрите, а децата настанени под приемна грижа за същия период са 619. Във тази връзка Мария споделя, че като приемен родител получава много повече от самите деца, отколкото тя им дава на тях.
Така, както е по традиция, родителите да изпращат първолачето на 15 септември, Мария, заедно с представители от Мтел и от Националната асоциация за приемна грижа също

придружиха Гошко на първия урок. И въпреки че момчето едва ли разбра кой от разпитващите откъде е, очевидно беше, че е безкрайно щастлив от вниманието и обичта, насочена към него, както всяко дете.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички