Понеделник,

Да бъде светлина!

От: Лора Денева -
165
Да бъде светлина!
A
A
A

Лора Денева е интериорен и продуктов дизайнер. След като завършва бакалавър в Лесотехническия университет в София, прави магистратура със специалност Интериорен Дизайн в световноизвестната Академия по Изкуствата (NABA) в Милано, Италия. Занимава се професионално с вътрешна архитекура от 2018 г. Тя натрупва опит като работи в няколко италиански реномирани архитектурни студиа. Впоследствие започва да твори и самостоятелни проекти, които можете да разгледате тук : https://www.loradeneva.com/

 

  • "За да блести толкова ярко светлината, трябва да присъства тъмнината.“
    Франсис Бейкън

Светлинният дизайн е често подценяван, но всъщност е една от най-важните части в процеса на проектиране. Той е от решаващо значение за цялостното въздействие на интериора и може лесно да промени оптически размера на пространството или настроението, което носи. Доброто осветление може да подчертае и подобри качествата на един обикновен интериор, но лошото осветление може да развали дори най-добрата концепция.

Преди да започнем да мислим за нашия проект, първото нещо, което трябва да направим, е да наблюдаваме пространството и да изучаваме естествената светлина. И след това да решим за какви цели и каква атмосфера искаме да създадем - романтичен ресторант или дискотека, уютен дом или драматична сценография?Всички тези съображения водят до основните решения за разделяне на пространството и по реда на важност на функциите. Една и съща стая може да предлага различни функции и според това бихме могли да създадем няколко вида променливо осветление.

  • ЕСТЕСТВЕНА ДНЕВНА СВЕТЛИНА

Ако искаме да създадем светло и просторно място, трябва да помислим как дневната светлина влиза в него и да дадем най-доброто решение за това как да позиционираме всички различни функции.В този пример интериорът е разделен със стъклени врати, за да остане светъл и просторен.

Можем да наблюдаваме и как изкуствената светлина отговаря на дневната и преходът е много мек и естествен със светлина от прожектор в центъра, декоративно осветление над картината, подово осветление, стенно осветление до огледалото и т.н.

 

  • ИЗКУСТВЕНА СВЕТЛИНА

Изкуствената светлина добавя слоеве и дълбочина в пространството. Може да подчертава нещо или да го кара да изпъкне. Може да разделя оптически на различни зони или да променя възприемането на пропорциите. Така че често е най-мощният инструмент, който дизайнерът може да използва, за да разиграе и трансформира даден интериор.Осветлението може да бъде топло или ясно и за да планирам една обща схема, бих го разделила на 5 основни категории: основно/общо, амбиентно, локално, за атмосфера и акцентно.

  • ОСНОВНО / ОБЩО

Общото осветление осигурява равномерно излъчване в помещението и предназначението му е главно функционално. То дава главното озаряване на пространството и обикновено яркостта може да бъде контролирана. Например висящ луксозен полилей, художествена инсталация и др. Хората често са привлечени от най-светлото място в стаята, така че лесно то се превръща в основна точка на комуникация. Разбира се, общото осветление съвсем не е достатъчно, за да завърши сцената.

  • АМБИЕНТНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Амбиентното осветление е като втори слой в картината. Той е по-скоро декоративен, отколкото функционален, но създава дълбочина, драма и усещане. Много е важно, когато искате да подобрите произведение на изкуството или част от архитектурата. То е много меко, дава сенки и обикновено се контролира от система за затъмняване за промяна на нивата на светлина в зависимост от повода. То е атрактивно и най-добрият акцент в стаята. Можете ли да си представите този интериор без околно осветление?

  • ЛОКАЛНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Наименованието локално осветление идва от целта му да осветява конкретна задача като готвене, четене и трябва да е с по-голяма мощност. Но, разбира се, разликата между околното и работното осветление не трябва да е твърде чувствителна. Особено в офиси или в професионални кухни, където концентрацията и производителността на работа са от първостепенно значение. У дома може да се използва и в бани като осветление за огледалото или за създаване на пътеки на пода от съображения за безопасност и др.

  • СВЕТЛИНА ЗА АТМОСФЕРА

Цялостната картина няма да бъде пълна без осветление за настроение. Прави стаята приятна и привлекателна и си играе със сенките, което веднага променя настроението. Придава стил и функционалност. Но бъдете внимателни, когато избирате този тип осветление, то трябва да съответства на останалата част от жилището и трябва да имате предвид, че като свети, лампата има много различно въздействие. Така че изберете разумно.

 

  • АКЦЕНТНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Целта на акцентното осветление е да освети произведения на изкуството и скулптури, да подчертае предмети или шкафове. Понякога служи за подчертаване на текстури или за дефиниране на периметри. Като цяло придава акцент в пространството.

Балансът на всички видове осветление играе основна роля при проектирането на оформлението. И когато става въпрос за жилищен или обществен интериор, не се колебайте да потърсите професионално мнение, защото то определено ще повлияе на крайния резултат.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички