Да бъде светлина!

Светлинният дизайн може да промени оптически размера на пространството и да подобри настроението

Да бъде светлина! | StandartNews.com

Лора Денева е интериорен и продуктов дизайнер. След като завършва бакалавър в Лесотехническия университет в София, прави магистратура със специалност Интериорен Дизайн в световноизвестната Академия по Изкуствата (NABA) в Милано, Италия. Занимава се професионално с вътрешна архитекура от 2018 г. Тя натрупва опит като работи в няколко италиански реномирани архитектурни студиа. Впоследствие започва да твори и самостоятелни проекти, които можете да разгледате тук : https://www.loradeneva.com/

 

  • "За да блести толкова ярко светлината, трябва да присъства тъмнината.“
    Франсис Бейкън

Светлинният дизайн е често подценяван, но всъщност е една от най-важните части в процеса на проектиране. Той е от решаващо значение за цялостното въздействие на интериора и може лесно да промени оптически размера на пространството или настроението, което носи. Доброто осветление може да подчертае и подобри качествата на един обикновен интериор, но лошото осветление може да развали дори най-добрата концепция.

Преди да започнем да мислим за нашия проект, първото нещо, което трябва да направим, е да наблюдаваме пространството и да изучаваме естествената светлина. И след това да решим за какви цели и каква атмосфера искаме да създадем - романтичен ресторант или дискотека, уютен дом или драматична сценография?Всички тези съображения водят до основните решения за разделяне на пространството и по реда на важност на функциите. Една и съща стая може да предлага различни функции и според това бихме могли да създадем няколко вида променливо осветление.

  • ЕСТЕСТВЕНА ДНЕВНА СВЕТЛИНА

Ако искаме да създадем светло и просторно място, трябва да помислим как дневната светлина влиза в него и да дадем най-доброто решение за това как да позиционираме всички различни функции.В този пример интериорът е разделен със стъклени врати, за да остане светъл и просторен.

Можем да наблюдаваме и как изкуствената светлина отговаря на дневната и преходът е много мек и естествен със светлина от прожектор в центъра, декоративно осветление над картината, подово осветление, стенно осветление до огледалото и т.н.

 

  • ИЗКУСТВЕНА СВЕТЛИНА

Изкуствената светлина добавя слоеве и дълбочина в пространството. Може да подчертава нещо или да го кара да изпъкне. Може да разделя оптически на различни зони или да променя възприемането на пропорциите. Така че често е най-мощният инструмент, който дизайнерът може да използва, за да разиграе и трансформира даден интериор.Осветлението може да бъде топло или ясно и за да планирам една обща схема, бих го разделила на 5 основни категории: основно/общо, амбиентно, локално, за атмосфера и акцентно.

  • ОСНОВНО / ОБЩО

Общото осветление осигурява равномерно излъчване в помещението и предназначението му е главно функционално. То дава главното озаряване на пространството и обикновено яркостта може да бъде контролирана. Например висящ луксозен полилей, художествена инсталация и др. Хората често са привлечени от най-светлото място в стаята, така че лесно то се превръща в основна точка на комуникация. Разбира се, общото осветление съвсем не е достатъчно, за да завърши сцената.

  • АМБИЕНТНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Амбиентното осветление е като втори слой в картината. Той е по-скоро декоративен, отколкото функционален, но създава дълбочина, драма и усещане. Много е важно, когато искате да подобрите произведение на изкуството или част от архитектурата. То е много меко, дава сенки и обикновено се контролира от система за затъмняване за промяна на нивата на светлина в зависимост от повода. То е атрактивно и най-добрият акцент в стаята. Можете ли да си представите този интериор без околно осветление?

  • ЛОКАЛНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Наименованието локално осветление идва от целта му да осветява конкретна задача като готвене, четене и трябва да е с по-голяма мощност. Но, разбира се, разликата между околното и работното осветление не трябва да е твърде чувствителна. Особено в офиси или в професионални кухни, където концентрацията и производителността на работа са от първостепенно значение. У дома може да се използва и в бани като осветление за огледалото или за създаване на пътеки на пода от съображения за безопасност и др.

  • СВЕТЛИНА ЗА АТМОСФЕРА

Цялостната картина няма да бъде пълна без осветление за настроение. Прави стаята приятна и привлекателна и си играе със сенките, което веднага променя настроението. Придава стил и функционалност. Но бъдете внимателни, когато избирате този тип осветление, то трябва да съответства на останалата част от жилището и трябва да имате предвид, че като свети, лампата има много различно въздействие. Така че изберете разумно.

 

  • АКЦЕНТНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Целта на акцентното осветление е да освети произведения на изкуството и скулптури, да подчертае предмети или шкафове. Понякога служи за подчертаване на текстури или за дефиниране на периметри. Като цяло придава акцент в пространството.

Балансът на всички видове осветление играе основна роля при проектирането на оформлението. И когато става въпрос за жилищен или обществен интериор, не се колебайте да потърсите професионално мнение, защото то определено ще повлияе на крайния резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай