Човекът на 2014: Здрав, самотен и потопен в технологии

Само воля и самоконтрол помагат срещу маниите на съвремието

Човекът на 2014: Здрав, самотен и потопен в технологии  | StandartNews.com

Човекът на 2014-а година е изправен пред изпитания и привилегии, кодовата дума, за които е "контрол".

Технологиите ще продължат да улесняват живота му, но надигащият се култ към вещите заплашва всеки ум, дух и умения. Ползите от нахлуващата грижа за здравословен живот ще удължат дните му, но лесно могат да го превърнат в нарцистичен роб на собствените си мании. Семейството търпи удари, докато парадоксално с размаха на развлеченията се разраства и натиска на скуката. Поколението Y трябва да успее да се справи с дефицита си на концентрация, а босовете на фирми са изправени пред задачата да предложат кариера, която да не ограбва личния живот и свобода. Всяко предимство на годината крие и риск, и както често става, всичко зависи от устойчивостта на човека и умението му да проявява воля и дисциплина.

Технологии

Голямата технологична еуфория на 2014-а по всяка вероятност ще се окажат очилата за добавена реалност Google Glass. Първите бройки вече бяха доставени на разработчиците за последна проверка на функционирането на джаджите. Eкранът от "очилата на бъдещето" е малко над очите, за да не отвлича потребителят от собственото му зрение. Чрез тях могат да се заснемат видеоклипове, да се използва преводач, да се изпращат съобщения, видеоконферентни разговори и куп други услуги. Чудото на Гугъл разполага с 5-мегапикселова камера и 16 гигабайта място за файлове. От компанията най-вероятно ще усъвършенстват продукта всеки месец, тъй като е много пипкав и са възможни чести грешки в системата. През 2014-та предимно американците и гражданите от Западна Европа ще сложат очилата, които постепенно ще придобият страховита популярност, прогнозират хай тек специалистите. Възможно е Google glass да заместят масово дори най-съвършените телефони и да се превърнат в новата техно психоза. Ако Google Glass стане твърде популярен, не е изключено през 2014-та да се вдигнат значителни протести срещу джаджата заради способността й да записва постоянно клипове - не е приятна мисълта за воайорска планета и лайфстайл. Google Glass ще се сблъскат и със съдебни проблеми в редица страни, прогнозират още специалистите, тъй като твърде лесно могат да нарушат личното пространство.

Инвазията на очилата със сигурност ще доведе до масово поевтиняване на телефоните. Най-смелите прогнози в това отношение е около 100 долара за smart phone. Разкритията на Едуард Сноудън за масово подслушване от страна на НАСА ще стимулират най-мощните Ай Ти компании да инвестират силово в програми за маскиране и защитаване на личните данни.

Очаква ни бум и на джаджите, които са обвързани със здравния статус - измерват всички свързани с куп спортове специфики. Воденето на подробен електронен дневник на тренировките е едновременно полезен и нарцистичен - удоволствие, от което малцина ще се откажат. Причината за бума на тези джаджи е в засилващата се мания към здравословен живот, която логично се нуждае и от нови пазарни достижения. През 2014-та най-популярните мрежи - youtube и facebook ще инвестират в създаването на своя медийна среда. Youtube например вече започнаха със собствен комедиен канал, очаква се и Фейсбук да разшири масово услугите си - също предимно чрез нови възможности за развлечения.

Здраве и спорт

Голямата промяна на 2014-та е свързана с фитнесa. Залите за здраво блъскане все повече ще отстъпват на друг вид спортове - не толкова силови, но със страхотен тренировъчен ефект. Набиращият мощ в Щатите кросфит например, чиито последователи растат в геометрична прогресия, вероятно ще се наложи като основен тренд. Кросфитът съчетава бягане с набирания, вдигане на тежести, лицеви опори, клякания - всичко събрано в една тренировка. Резултатът е извайване на телосложение, което не е гротескно изгърмяло от мускули като при фитнес маниаците. Вместо това тренира дишане, сила и сърце, стяга отлично тялото и работи най-вече върху релефа.

Грижата за здравето ще минава през нова стратегия - спортуването все по-често ще е свързано не с атлетични рекорди, а с лекуване на стреса. Йога, Тае-Бо, танцът зумба ще се превърнат в мейнстрийм на физическата активност.

Светът ще става все по-угрижен за здравето - бохемският живот отстъпва плавно пред планираното, систематично ежедневие, подчинено на вътрешния мир и комфорт на тялото. От което ще пострадат спонтанността, риска, авантюрите.

Дефицит на вниманието

Големият проблем, който предстои на човечеството е справянето с ниската концентрация. Тя си има научна причина, наречена multitasking, което ще рече опериране с много задачи едновременно. Проблемът идва най-вече от интернет и социалните мрежи: чат, музика, фейсбук активност; писма, съобщения, безкрайно цъкане на линк след линк. Начинът, по който функционира съвременният човек, е свързан с постоянен скок на вниманието от една дейност към друга - а това понижава способността на ума да се фокусира само върху една задача. Колкото повече хората робуват на т.нар. multitasking, толкова повече ще заболяват от дефицит на вниманието. А с усъвършенстването на технологиите този дефицит неминуемо ще става все по-силен. Човекът на 2014-та година ще трябва да се справи с модерните си мании и да търси начини за задържане на концентрацията. Новият iPhone определено не е решението.

Поколението Y се отдава на купон

Голямата промяна, която очаква шефовете на корпорации, е да съобразят мениджмънта си с наличието на все повече работници от Поколението Y. Термин, който обозначава младите на между 20 и 30 години и промените, които носят. Поколението Y е вътре в технологиите, знае езици и е адски бързо с обмена и проучването на информация. Проблемът обаче е, че ако си "Y" най-вероятно страдаш от синдрома "никога на всяка цена". Което ще рече, че младите далеч не са свързани с идеята за кариерата толкова, колкото предишните поколения. И съответно не са склонни да правят приетата за нормална жертва, в която професионализмът надделява над чувството за свобода и потребността от личен живот. През 2014-та все повече фирми ще трябва да обмислят стратегии, с които да предложат атрактивност и развлечения по време на работа, за да може да се справят с капризността на новите млади, прогнозират специалистите по човешки ресурси.

Страх от брака

Голямото изпитание на годината е идеята за семейството. Най-притеснителният интимен синдром на десетилетието е все по-засилващият се страх от обвързване с брак. Животът на семейни начала все по-често ще става "максимумът" за отдаденост; сватба, подпис и църковни ритуали стават все по-трудни за изпълнение. Разклащането на семейството като институция е опасно според консервативните умове и неизбежност за либералните. Последствията ще са с неясен резултат, но така или иначе изгледи за връщане назад липсват. В световен мащаб страхът от брака определено е запазена марка за западноевропейските държави, за чиито прираст в бъдеще основен принос ще имат миграционните вълни на исляма. Паралелно с отказа от сериозно обвързване ще расте и чувството за самота и изолация - белег номер едно на модерните времена.

Пазарувам, следователно съществувам

Финансовата криза почти не попречи на основния модерен недъг - склонността за робуване на вещи, дрехи, намаления, молове. Желанието да притежаваш и удоволствието от покупката възпаляват все повече егото на модерния човек. След фурора на "Черния петък" в Щатите, "празникът на консумацията" ще навлезе мощно във всички европейски страни. Човекът на 2014-та умее да харчи, за радост на търговците. За ужас на психолозите обаче той все повече ще отъждествява себе си с притежанията си. Максимата, че "не ти имаш вещите, а вещите имат теб" ще се превърне в масов проблем. Интересна възможност, предричана от социалните наблюдатели, е през следващата година да се ускорят и развият движения, залагащи на консервативни удоволствия - четене, срещи лице в лице вместо през интернет, живот с отказ от темпото на десетилетието. Възможно е годината да породи нова контракултура, тъй като моментът е достатъчно назрял.

Поличби

Край на света пак

Ако някой се е надявал, че 2012-та ще е единствената година с надвиснало пророчество за края на света, се е лъгал. 2014-та също разполага с поличба за апокалипсис. То идва от ирландския свещеник Малаки О'Моргере. Във Ватикана се пази ръкописа на пророчеството му, изречено през ХII век. Когато свещеникът пътува до Рим по църковни задачи, преживява разтърсващо видение, което записва. То засяга най-вече бъдещето на предстоящите духовни водачи на Ватикана. По-притеснителното е, че предсказанието съдържа и видение за ден на обречеността. Който ще настъпи малко след като на ватиканския трон се възкачи 266-ият папа. Точно 266-ти е Папа Франциск. Оттам насетне, според Малаки, предстои картина на апокалипсис, който първо се стоварва върху римокатолическата църква и бързо обхваща сърцето на Европа с непредвидими последици. О'Моргере използва думите "Цветето на огъня" - то ще разцъфне над цивилизацията и ще я изпепели до пепел. Поетичността на предсказанието пречи да се установи дали става въпрос за физически край или метафора за духовна поквара. И двата варианта обаче не звучат особено вдъхновяващо.

Дракона на Урсула

Урсула Сонтейл, останала и с името Мама Шиптън, е една от най-доказаните пророчици със страхотна успеваемост на предсказанията. Тя е родена през 1488 година в пещера, намираща се в Северен Йоркшир, Англия. Там имало древен извор, на който са приписвани магически качества. Майка й твърди, че когато родила бебето си, от езерото замирисало на сяра и се разнесъл гръмотевичен тътен. Мнозина вярвали, че бащата е самият дявол. Когато момиченцето станало на две годинки, майката го изоставила и прекарала в манастир остатъка от живота си. А от съвсем ранна възраст Урсула проявявала умения да предрича изхода от предстоящи събития. Мама Шиптън е известна най-вече с пророчеството си за Последния ден. Който ще дойде десетилетия след Втората световна война, описана от нея завидно точно - Шиптън казва, че през 1926-та хората вече нямат да живеят в сламени къщи и някъде тогава ще се зададе Голямата война, която ще запали земята. А за тези, които ще доживеят края на столетието, жрицата на бъдещето прави апокалиптичен завет. Според нея новият Милениум трябва да очаква пришествието на Архангел Гавраил, в което светът ще бъде разтърсен от появата на пламтящ дракон. Драконът ще предизвика чудовищни катаклизми, в които морските води ще залеят земите и ще настане втори потоп. И отново, в синхрон с библейския сюжет, след потопа животът ще възкръсне с малък, но качествен брой човеци, които да го подновят. Надеждата е в това Мама Шиптън да е била изключително точна за пророчеството на Втората световна война, но после да е объркала сметките.

Нострадамус вижда войни

2014-та година ще премине под знака на войните, твърдят тълкувателите на Нострадамус. Сложна метафора на пророка отправя предупреждението, че Барак Обама ще е последният президент на Щатите и че след него Америка или ще изчезне, или ще се промени коренно. Блокажът на институциите в САЩ обикновено се тълкува именно като знак за предстояща криза в резонанс с описаната от Нострадамус. Писанията на великия гадател говорят и за страховит конфликт за Европа. "Когато над Европа има 28 звезди и държавата пред вратата й влезе, ще падне като Йерихон", казва той, а асоциацията с членството на Хърватска, която е 28-ата в ЕС, съвпада притеснително с думите му. Нострадамус казва, че след 28-ата звезда предстои ядрена война, природни бедствия и накрая унищожение на планетата. Д-р Михаел Ратфорд, тълкувател на Нострадамус, обаче уточнява, че самите хървати няма да предизвикат войната, а просто тя ще съвпадне с въпросната 28-а звезда. При вариант с унищожение на планетата като че ли няма особена интрига за това откъде ще се започне.

Големия познавач: Азимов

Без да има мистичната аура на пророк, човекът, който най-точно предвижда времената, в които живеем, е Айзък Азимов. През 1964-а писателят фантаст пише текст за това какво би представлявал светът след 50 години. Почти всичките му прогнози са сбъднати. Ето кои са прозренията на Азимов за 2014-та.

- Мисля, че хората ще продължат да се откъсват от природата, за да създават среда, която им пасва повече.

- Кухните ще бъдат пълни с автоматични машини, които ще топлят, готвят, мият. Ще бъде направена и машина за кафе.

- Вечери и обяди с полуготова храна ще се съхраняват във фризер, докато бъдат отворени за ползване.

- Ще започне производството на автомобили, което сами ще стигат до посочено място, със съвсем малка помощ от шофьора.

- До 2014-та космически кораби без хора на борда ще кацнат на Марс. След това ще започне производството и на модели, в които да влиза екипаж и след време Марс ще стане колония на Земята.

- За придвижване на кратки разстояния ще бъдат създадени движещи се стълби, които ще местят нагоре-надолу.

- През 2014-та популацията на човечеството ще е около 6,5 милиарда, а в Щатите ще живеят 350 милиона души.

- Освен че ще чуваме човека, с който говорим по телефона, ще можем и да го виждаме.

- Ще бъдат създадени 3D телевизори.

- Въпреки всичко човечеството ще страда сериозно от болестта на скуката.

- Мисля, че до 2014-та обществата ще станат толкова мързеливи, че най-бляскавата дума в речника ще бъде "работа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай