Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета на НЗОК

Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета на НЗОК | StandartNews.com

София. Без дебати и за броени минути временната комисия по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БГНЕС.

Напомняме, че чрез актуализацията се предоставят допълнителни 100 млн. лева на НЗОК. 25 млн. лв. от тях ще бъдат за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели. За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ са предвидени 10 млн. лв., а 15 млн. лв. ще отидат за лекарствена терапия при злокачествени образувания. Най-много средства ще отидат здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ - 50 млн. лв.

След приемането на актуализацията на бюджета на НЗОК директорът на касата Румяна Тодорова благодари на комисията от името на всички договорни партньори.

Актуализацията на бюджета на НЗОК предстои да бъде гласувана окончателно на второ четене в пленарна зала.

Веднага след приемането и депутатите от бюджетната комисия започнаха разглеждане, дебати и гласуване по актуализацията на държавния бюджет за 2014 година.

Тридневен срок си поставиха народните представители за нанасяне на корекции в проектозакона за актуализацията на държавния бюджет, за да може максимално скоро той да бъде приет окончателно. За момента най-сериозни са споровете около това трябва ли държавата да тегли допълнителни нови заеми за да се покрият гарантираните депозити в КТБ.

Предвиденият свърхдефицит от 3,7% за тази година, които биха представлявали 3 млрд. лева дупка в бюджета, както и заложеният нов външен дълг от 4,5 млрд. лева също са сред критикуваните моменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай