Бразилия пуснала Гълъбин още на 13 март

Шампионът с 2 г. условно у нас, обвинител №1 го вика на среща

Бразилия пуснала Гълъбин още на 13 март | StandartNews.com

София. Олимпийският шампион по щанги Гълъбин Боевски бе арестуван преди две години на летището в бразилския град Сао Пауло, като в двойното дъно на куфара му бяха открити 9 кг кокаин. Той бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор, като присъдата бе потвърдена на две инстанции.

Президентът на Бразилия с български корени Дилма Русеф е съдействала за освобождаването на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, научи "Стандарт". По непотвърдена информация щангистът, който бе обвинен в трафик на 9 кг кокаин, е постигнал споразумение с бразилските съдебни власти със съдействието на Русеф.

Боевски бе арестуван преди две години на летището в бразилския град Сао Пауло, като в двойното дъно на куфара му бяха открити 9 кг кокаин. Той бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор, като присъдата бе потвърдена на втора инстанция и се чакаше окончателното решение на Върховния съд на Бразилия. Според неофициална информация резолюцията на Върховния федерален съд е била у нас Гълъбин Боевски да долежи две години условно. Неясно как обаче по-късно това изискване е отпаднало.

Боевски бил освободен от бразилския зандан още на 13 март. Самият той потвърди вчера, че е излязъл по-рано от затвора. Според неофициална информация съдействието на Дилма Русеф, което било решаващо за съдбата на шампиона, е било коментирано между президентите на Бразилия и България. Русеф и Плевнелиев се видяха на 19 март 2013 г. в Рим по време на интронизацията на папа Франциск. От "Дондуков" 2 обаче вчера отрекоха казуса "Боевски" да е бил тема на разговор между двамата.

Гълъбин Боевски се прибра с редовен полет в сряда, а в четвъртък следобед обясни, че "се учудва защо всички са толкова изненадани от завръщането му". Шампионът потвърди и че е получил декрет за експулсиране в България преди малко повече от половин година. Изненадващото обаче е, че нито една българска институция не е информирана, че присъдата на българина е отпаднала и той се завръща в родината си. Все още българските власти не са наясно и с мотивите на бразилската страна за освобождаването и експулсирането на щангиста. "Ако мислите, че имам влияние върху бразилската прокуратура, много ме надценявате", бе лаконичен Боевски.

Според официалната информация на външно министерство пък съгласно бразилската съдебна система решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия и се потвърждава от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.

Вчера Боевски прекара целия ден в дома си в столичния квартал "Борово", където се е прибрал в сряда с такси от аерогара София. От тогава никой от съседите му не го бе виждал, даже повечето се учудваха, че изобщо се е прибрал в апартамента си. Хората от кооперацията обясниха, че го познават като изключително добър човек и винаги са били на мнение, че е невинен и са се надявали един да се върне. Мнозинството от комшиите му коментираха, че се радват на новината за пристигането му в България и при първа възможност ще му честитят лично. Щангистът бе в дома си заедно със съпругата си Красимира и петгодишната си дъщеричка Марая. Жена му бе прекарала последната година в Бразилия, за да помогне на съпруга си да бъде освободен от затвора и да се върне в България.

Малко по-късно стана ясно, че следващата седмица Гълъбин Боевски ще има среща с главния прокурор Сотир Цацаров. Най-вероятно двамата в присъствието и на адвокат ще обсъдят юридическата страна на казуса.

Няма да стъпя в Бразилия

Гълъбин Боевски, шампион по щанги

- Господин Боевски, как се случи всичко, освободен ли сте окончателно?

- Вие знаете всичко, няма какво да ви кажа. Още дори не съм се обръснал, нямах време.

- Какво ви се случи?

- Всичко добро, което трябваше да ми се случи, се случи.

- Кой повлия за решението да ви освободят?

- Ако мислите, че мога да влияя на бразилската прокуратура, малко ме надценявате.

- Кога ви освободиха?

- От 13 март имам декрет за експулс.

- С какъв статут сте в момента?

- Аз съм свободен гражданин, нямам никакви задължения.

- Бихте ли се върнали в Бразилия?

- Не, нямам никакви подобни намерения.

Външно не знаело, че го пускат

Арестантът им поискал паспорт, за да работи

Българската страна не е била предварително уведомена от бразилските власти, че се готвят да освободят Гълъбин Боевски. Това обявиха вчера от Външно министерство, което цял ден бе атакувано, че не е споделило предварително информация по случая. От там се оправдаха, че са били в неведение и че сега посолството ни в Бразилия събира нужната информация по случая. Новината за освобождаването на олимпийския шампион дошла в дипломатическата ни мисия от управата на затвора в град Итай в 16 часа на 22 октомври, което е 23 часа българско време.

"Час и половина по-късно г-н Боевски е излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това", увериха от МВнР. 11 дни по-рано обаче от там са издали временен паспорт на Боевски. Това станало по негово искане и обосновано "с необходимостта да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието". Според запознати тази формулировка може би означава вид облекчен режим за изтърпяване на присъдата. Вероятно се е имало предвид възможност да се излиза от затвора, да се работи и да се прибира вечер. Временен паспорт се издава на българи в чужбина, които нямат валидни документи за пътуване или за самоличност. Той е със срок на валидност до 12 месеца и е съобразен с необходимото време за завръщане в България.

Искането на съответния човек се предава от Външно към МВР, което решава дали да се издаде. От външно вчера подчертаха, че съгласно бразилската съдебна система решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. "Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция", посочиха от ведомството на Кристиан Вигенин.

Цацаров и Златанова скочиха на Вигенин

Информационното затъмнение около случая "Боевски" провокира критични реакции към външното министерство от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Зинаида Златанова. "От говорителя на МВнР разбрах, че документ за самоличност е поискан преди три дни, което означава, че преди три дни дипломатическите власти и консулските представители са разполагали с тази информация. Дали те са ги предали навреме на МВнР и защо министерството не е казало на компетентните български власти, не е проблем, който е в моите правомощия, но ще потърся отговор защо това не е направено". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая, уточнявайки, че когато се прибрал от чужбина, това е била първата новина, която е научил.

Правосъдният министър Зинаида Златанова пък изрази разочарование, че не знае нищо по темата и заяви, че следващата седмица ще свика работна група с участието на външния си колега и главния прокурор, за да обсъдят междуинституционален механизъм за действия в подобни случаи.

Няма място за обвинения

Ивайло Кашканов, говорител на МВнР

- Г-н Кашканов, външно министерство е издало пасаван на Гълъбин Боевски заради работа. Не се ли поинтересувахте за какво точно става въпрос?

- "Работа" е била мотивировката, с която е бил поискан временен паспорт. Не сме се интересували, посолството не влиза в детайли. То има единствено задължението чрез нашата автоматизирана система да изпрати искането за издаване на документ тук, което се съгласува и с МВР. Министерство на вътрешните работи дава съгласие, а ние единствено даваме указания на консулската ни служба там да издаде документа. Така че посолството не може да влиза в подробности за мотивите на лицето, което иска пасаван. Той има право да поиска такъв документ, български гражданин е. Искането му е дошло от него чрез управата на затвора.

- Да, но тук става въпрос за човек, чийто случай изключително нашумя...


- Към онзи момент не е имало абсолютни никакви индикации, че се готви предварителното освобождаване на Боевски.

- Кога очаквате мотивите от бразилския съд?

- Зависи от това в какъв обем и в какви срокове бразилската страна ще прецени, че трябва да ни предостави тази информация. Това е тяхно суверенно решение. В момента посолството ни събира информация, в контакт е най-вероятно с компетентните власти.

- Как ще отговорите на обвиненията към МВнР от страна на главния прокурор и на правосъдния министър?

- Първо, не съм слушал за какви обвинения става въпрос, тъй като почти цял ден съм зает с отразяване на събитието. Не знам за какво става въпрос, тъй като виждате от нашето съобщение каква е хронологията на събитията, кога е било уведомено посолството. Не забравяйте, че има съществена часова разлика между Бразилия и България. Съдейки по хронологията, може да се заключи, че Външно министерство е знаело за това нещо вчера (сряда - бел.ред.), когато той може би е бил на път. Така че няма място за някакви обвинения, че не сме предоставяли информация, защото виждате самите ние кога сме научили.

Съобщили на Марин Райков, той отрича

Служебният премиер Марин Райков, който изпълняваше и функциите на външен министър, е знаел за развитието на делото и съдбата на Гълъбин Боевски в Бразилия. Шампионът по щанги е получил документ разрешение от Министерството на правосъдието на Бразилия, че ще бъде експулсиран (освободен бел. ред.) на 13 март 2013 г. На 5 април 2013 г. с нота за това решение на властите в Бразилия било запознато нашето консулство, съответно и външният министър по това време Марин Райков, твърдят неофициално източници на ведомството. Пред "Стандарт" обаче Райков отрече информацията. "Като външен министър през мен такава информация не е минавала", коментира Райков. Сега той е посланик на България в Рим.

Пол и баба му отпрашиха за София

Кнежа чака шампиона, съсед го орисал да стане полицай

"Хората изстрадаха достатъчно. Гълъбинчо е добро момче. Не заслужаваше затвор, натопили са го." Това каза най-близкият комшия на семейството в Кнежа - Кирил Горненски. Той е пенсиониран полицай. Когато дошъл моментът да се появи на бял свят бъдещият шампион, униформеният закарал бременната Стела до родилното. "Ударих я с шапката по корема и казах: "Дано детето наследи професията ми. Ама ето какво стана", въздъхва сега мъжът. "Хората много мъка изживяха, дано се успокоят и видят малко щастие", прекръсти се друга съседка, дребничката баба Нонка. Майка му Естела Боевска напук на досегашната си словоохотливост не вдигаше мобилния си телефон. Тя и внукът й Пол, с когото въртят кафенето в центъра на града, изчезнаха от града вчера. Съседите охотно твърдяха, че мернали рано-рано роднините на тукашната звезда, усмихнати и окрилени. Масовата версия бе, че Стела и внукът й по тъмно отпрашили за столицата за подкрепление на Гълъбин. Това предположение потвърдиха треньорът на шампиона Стефчо Малкодански и кметът Симеон Шарабански.

Къщата на Боевски на ул. "Алеко Константинов" остана със спуснати щори и без признаци за живот. Там бяха само пуснатите на моравата в двора кучета - немска овчарка и хъски. Пред портата бе паркиран голф двойка със софийски номер. Персоналът в кафенето на Боевски явно бе инструктиран да мълчи. Семейното заведение почти винаги е пълно. Интериорът е направен с много вкус, озвучаването е перфектно, а сервитьорката няма време да подгъне крак.

Хуй Ляо го заличи от рекордите

По ирония на съдбата в деня на завръщането си в България Гълъбин Боевски бе изтрит от книгата на рекордите в щангите. Той държеше постижението в двубоя за категория до 69 кг - 357 кг. На световното във Вроцлав късно в сряда китаецът Хуй Ляо изхвърли 160 килограма и изтласка 198 в категорията, така събра двубой от 358. Това е точно с килограм над резултата на Гълъбин от световното първенство в Атина през 1999 година.

Хуй Ляо вече подобри веднъж рекордите на Боевски - на световното в Анталия през 2010 г. с абсолютно същите резултати. Тогава обаче китаецът даде положителна проба за допинг, а медалите и рекордите бяха анулирани.

Сега единственият ни рекордьор остава Георги Марков, който има изхвърлени 165 кила в същата категория на олимпиадата в Сидни през 2000 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай