Богоявление е

В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с литийно шествие

Богоявление е | StandartNews.com

София. Християнският празник Богоявление – Йордановден ще бъде отбелязан в цялата страна. В 08.30 часа Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в съслужение с епископи и свещенство на Българската православна църква.

След края на Литургията патриарх Неофит ще отслужи на площада пред патриаршеския храм Велик водосвет, който по традиция се отслужва в този ден.

От 11.00 часа Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в Официалните празненства за Богоявление на площада пред Паметника на незнайния воин в столицата и ще извърши ритуала по освещаването на бойните знамена на Българската армия и знамената светини.

Пловдив. От 08.30 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Архиерейска света Литургия на Богоявление в катедрален храм „Успение Богородично". От 11.00 часа ще бъдат осветени бойните знамена пред катедралния храм, а след това традиционно литийно шествие ще потегли към Великия Богоявленски водосвет на брега на река Марица.

Варна. От 08.30 часа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници и дякони от епархията ще отслужи Василиева Света Божествена Литургия в катедралния храм-паметник „Св. Успение на Пресвета Богородица" във Варна. След това митрополит Йоан ще благослови военните части и техните бойни знамена на площад "Свети свети Кирил и Методий", пред катедралния храм. Празникът ще продължи с литийно шествие от Катедралния храм по бул. „Княз Борис І" до „Буна І" на варненския плаж, където митрополит Йоан ще отслужи Велик водосвет и ще хвърли светия кръст в морската вода.

Бургас. От 10.30 часа по случай християнския празник Богоявление – Йордановден на площад „Атанас Сиреков" пред сградата на община Бургас ще се състои военен ритуал "Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена" с участието на представителни части от Бургаския гарнизон, организиран съвместно със Сливенска метрополия и община Бургас. Строят ще бъде приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев.

От 11.30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина на град Бургас ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 166 г. от рождението му. В ритуала ще участва представителен блок от военноморска база – ВМС.

Благоевград. От 11.00 часа на площад „Народни будители" в Благоевград ще се състои тържествена церемония по полагане на венци и цветя. В церемонията ще вземе участие почетният караул от военното формирование 26 400. От 10.45 часа на площад „Македония" ще бъде извършен водосвет на бойното знаме на подразделението. На празника ще присъстват представители на общинска и областна администрация, културни дейци, общественици, граждани.

Кюстендил. От 11.00 часа от катедралния храм „Свето Успение Богородично" ще бъде пренесен богоявленският кръст с литийно шествие. Хвърлянето на кръста ще се извърши в река Банщица, до железния мост, а преди това ще бъде отслужен водосвет.

Видин. От 08.30 часа в катедралния храм "Св. Димитър Солунски" ще бъде отслужена Света литургия за Богоявление. Празникът ще продължи с литийно шествие от храма до Градския плаж, тържествен Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста във водите на р. Дунав. Кметът на Видин Герго Гергов ще се включи в отбелязването на празника Богоявление (Йордановден).

Плевен. От 12.30 часа по повод християнския празник Богоявление – Йордановден, Община Плевен организира ритуално хвърляне на кръста във водите на река Вит при основно реконструирания исторически мост край с. Ясен.

Стара Загора. От 11.00 часа пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев" ще се състои общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя. На 6 януари се навършват 166 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Празничният водосвет по повод религиозния празник Св. Богоявление на бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 от Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора и военно формирование 24 620 с. Свобода ще се проведе от 12.00 часа в парк „Йордан Капсамунов" (Езерото). Там ще бъде изпълнен и ритуалът с хвърлянето на кръста. От 11.00 часа в с. Старозагорски минерални бани отец Йордан Карагеоргиев ще извърши тържествен водосвет и хвърляне на кръста от моста срещу банята в курорта.

Калофер. От 08.00 часа в река Тунджа ще се състои традиционният Богоявленски водосвет и Мъжко Калоферско хоро. От 12.00 часа в Мемориалния комплекс „Христо Ботев" ще се проведе митинг-поклонение в чест на 166 години от рождението на Христо Ботев.

Горна Оряховица. От 10.00 часа на моста на река Янтра при с. Първомайци ще се състои водосвет, ритуал по хвърляне на светия кръст по случай Богоявление – Йордановден. По случай 166-годишнината от рождението на Христо Ботев от 11.00 часа в парк „Христо Ботев" се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Казанлък. От 09.00 часа по случай големия християнски празник Богоявление – Йордановден в храм „Св. Пророк Илия" ще бъде отслужена Света божествена литургия. Традиционният Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в 10.30 часа в двора на храма, след което в 10.45 часа ще тръгне литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия" до Стара река. На моста в 11.00 часа ще бъде хвърлен Богоявленският кръст и граждани от Казанлък ще се надпреварват за неговото спасяване.

Смолян. От 09.00 часа в храм „Св. Висарион Смоленски" Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи света Литургия по случай големия християнски празник Богоявление – Йордановден. От 10.30 часа архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши пред храма Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101–ви Алпийски батальон. В 11.00 часа с литийно шествие ще се отиде до моста р. Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион ще хвърли във водите Богоявленския. Ще бъдат отбелязани и 166 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Тържеството ще се проведе от 12.30 часа пред паметника на Ботев на пл."Свобода" – Стар център.

Ямбол. От 11.30 пред храма „Свети Николай Чудотворец" ще започне церемонията по освещаване на бойните знамена по случай големия християнски празник Богоявление. След ритуала ще започне литийното шествие до моста на Тунджа на входа на градския парк, където ще бъде хвърлянето на кръста във водите на реката.

Симитли. От 07:00 до 11:00 часа ще се състои тържествената църковна служба за Йордановден в храм „Рождество на Пресвета Богородица". От 11.30 часа ще бъде хвърлен осветеният кръст в река Струма.

На този ден имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай