Киселото мляко укрепва костите. 5 рецепти

Има противоракови свойства, намалява риска от високо кръвно и помага при алергии

Киселото мляко укрепва костите. 5 рецепти | StandartNews.com
  • Има противоракови свойства, намалява риска от високо кръвно и помага при алергии

Киселото мляко е една полезна и незаменима храна за нашата трапеза. Освен, че прави костите здрави и силни, намалява риска от остеопороза, доставя ценни витамини и минерали на организма ни. Според редица проучвания, свързани с една от най-коварните болести - рак, редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от рак на дебелото черво и рак на храносмилателния тракт.

Плодово парфе

Необходими продукти:За блата: 1 бр. яйце, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 с.л. олио, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилияЗа крема: 400 г мляко, 1/2 ч.ч. пудра захарм, 1/2 ч.ч. вода, 1 ванилия или 2-3 капки лимонова есенция, 2 с.л. желатин (2 пакетчета)За украса: 1 компот от праскови, кайсии или други, 1 с.л. желатин (1 пакетче), 1 ванилия, плодове по избор - киви, портокали, банани или други

Начин на приготвяне: Блатът се приготвя като се разбиват яйцето, захарта и ванилията. Прибавя се киселото мляко и олиото и се разбърква отново. Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера. Разбърква се и сместа се изсипва в тортена форма, предварително намаслена и покрита с хартия за печене. Пече се на 200 С до готовност. Кремът се приготвя като се разбиват киселото мляко, пудрата захар и ванилията. Желатинът се накисва във водата да набъбне и се разтопява на водна баня. Охлажда се и с непрекъснато бъркане се прибавя към киселото мляко.Отлепва се хартията от изпечения блат и той се връща във формата. Отстрани по стените на формата се нареждат плодовете от компота (може да се оставят няколко за отгоре). Блатът се сиропира с част от сока от компота. Залива се с киселото мляко и се слага в хладилник да се стегне. След като се стегне кремът, върху него се нареждат плодове по избор. Към останалата част от сока се добавя ванилията и малко вода, за да се получи общо около 500 мл, добавя се желатинът и се оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня. След като се охлади се излива върху наредените плодове и се оставя отново в хладилник да се стегне. Желираното кисело мляко може да се замени с готовите кремчета на д-р Йоткер с прясно мляко или с домашен крем към които се добавя същото количество желатин (2 пакетчета). Сладкишът на снимката е с кисело мляко.

Сладолед с мед и канела

Необходими продукти: прясно мляко - 2 ч.ч., мед - 4 с.л., яйца - 4 бр. жълтъци, канела - 1/2 ч.л., кисело мляко - 2 ч.ч.

Начин на приготвяне: Млякото се кипва заедно с канелата. Сваля се от котлона, добавя се медът и се прецежда през сито. Оставя се да се охлади.Добавят се жълтъците и сместа се разбива на водна баня до сгъстяване. Вади се, слага се в голям съд с лед и се разбива до пълното охлаждане на сместа.Добавя се киселото мляко, сместа се разбърква и се оставя във фризер за 5 часа, като на всеки час се вади и се разбърква.

Разядка с печени чушки, чесън и орехи

Необходими продукти: 1/2 кг цедено кисело мляко , 200 г сирене , 4 печени червени чушки , 40 г орехи , 4 скилидки чесън , 50 мл. олио , сол

Начин на приготвяне: Сиренето (200 г) се намачква с вилица и се смесва с цеденото кисело мляко (1/2 кг). Продуктите се разбъркват внимателно с вилица и постепенно към тях се добавят нарязаните на ситно печени белени червени чушки (4 бр), пресованият чесън (4 скилидки), олиото (50 мл.), солта и смлените орехи (40 г). Всичко се разбърква много добре и се поднася.

 

Панирано кисело мляко

Необходими продукти: кисело мляко - 1 буркан краве (над 4%), лимони - 1/2 бр., галета - около 200 г, яйца - 3 бр., черен пипер - 1 щипка прясно смлян, сол - 1 щипка, олио - 2 ч.ч.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата в подходящ дълбок съд и сипете галетата в друг подобен.Загрейте олиото много добре в тиган. С лъжица (по-малка или супена) гребвайте от киселото мляко. Бързо и внимателно, без да разваляте формата му, го овалвайте в яйцата, галета и отново в яйцата, след което пускайте в тигана леко.Готовото кисело мляко пане оставете да изстине и го поръсете със сол, пипер и лимонов сок.

Пухкави хлебчета

Необходими продукти: кисело мляко - 200 г, вода - 100 мл хладка, мая - 20 г, захар - 1 с.л., сол - 1 ч.л., олио - 3 с.л., яйца - 1 бр., брашно от лимец - 3 с.л., брашно - 500 г бяло ,сирене - 100 г натрошено, жълтъци - 1 бр. за намазване, масло - за намазване

Начин на приготвяне: Разбъркват се маята и захарта в хладка вода с лъжица брашно и се оставят за 10 минути да бухне сместа. С останалите продукти се замесва средно меко тесто.Намазва се с олио и се оставя покрито с фолио да втаса за 30-40 минути на топло.Разделя се втасалото тесто на 7-8 топчета. В средата на всяко се поставя натрошено сирене, отново се оформя топче и се нарежда в намазнена широка тава на разстояние.Отгоре всички питки се намазват с жълтък, разбит с лъжица олио и прясно мляко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай