Билкарят превъртял заради дългове

Уникредит Булбанк съдили Симеонов за 300 000 лева заем

Билкарят превъртял заради дългове | StandartNews.com

Сливен. Огромни дългове, неизплатени заплати и отказан кредит. Това според разследващите са основните причини 57-годишният билкар Любомир Симеонов да застреля банкерката от Бургас Павлинка Йовчева.

Убийството потресе града сутринта, когато директорката от регионалния клон на Уникредит Булбанк в Бургас e открита с куршум в сърцето на улицата до офиса й. Трагедията се разиграла в 8,05 ч на метър от входа на зеленчуковия магазин "Свежест". 54-годишната Павлинка Йовчева била застреляна на тихата уличка "Поп Грую" 26 пред очите на трима свидетели. Единият от очевидците е баща на две невръстни хлапета, които водил към близката детска градина. Нито един от минувачите не успял да реагира, никой не хукнал да гони убиеца. Хората се вцепенили и не успели да помръднат от местата си. Минути по-късно един от тях хукнал към падналата в локва кръв жена, а друг позвънил в полицията. Банкерката издъхнала на място за секунди. Когато пристигнали полицаите и линейката, само установили смъртта й. След като я застрелял от упор, стрелецът хукнал да бяга по съседната ул. "Оборище" в посока хотел "Атаген". "Беше като сцена от филм. Жената излезе от зеленчуковия магазин, направи две-три крачки и проехтя изстрел, а после падна на земята", разказаха свидетели.

Йовчева е регионален директор "Банкиране на дребно" в морския град. Тя живеела в богаташкия комплекс "Лазур", но всяка сутрин минавала по ул. "Поп Грую" на път за банката. Не пропускала да се отбие в плод-зеленчука и да купи нещо, разказа магазинерката, която я познава като редовен клиент. Вчера сутринта Павлинка отново посетила магазинчето, но този път не купила нищо. Излязла спокойно с празна пазарска чанта. Извървяла не повече от метър-два, когато смъртоносният куршум я застигнал. В ръцете си носила и куп документи, вероятно служебни. Час след трагедията убиецът бе задържан, след като сам се предаде в полицията в Сливен. 57-годишният Любомир Симеонов е човекът, дръпнал спусъка срещу Йовчева. Той предал оръжието, с което е застрелял жената, и направил пълни самопризнания. След като избягал от местопрестъплението, Любо се метнал на джипа си "Мазда" и отпрашил към София с намерението да се укрие. По пътя обаче променил плановете си и решил да се предаде. Спрял в Сливен и отишъл сам в местната полиция.

Отказан кредит от 1,5 млн. лв. стои зад зверското убийство на банкерката. Любомир въртял бизнес с билки в сунгурларското село Черница. От година обаче яко закъсал с парите и затънал в дългове. Спрял да плаща заплати и наеми, а от няколко месеца го погнали и съдебни изпълнители. "Преди 5-6 месеца пристигнаха писма от съдия-изпълнител, залепиха ги на офисите и в склада му. Но какво бяха обявили за продажба, не си спомням", разказа кметът на с. Черница Атанас Доманов. От два месеца бизнесменът се опитвал да излезе от батака и разчитал да спаси бизнеса си с кредит. Преговарял с няколко банки, а последно се спрял на Уникредит Булбанк.

Водил дълги и мъчителни преговори. Поискал 1,5 млн. лв., които за него били последен шанс да изплува от финансовите си проблеми. Възлагал огромни надежди да сключи договора за заем, но в крайна сметка всичко пропаднало. От банката отказали да отпуснат парите и бизнесменът изпаднал в тотална безизходица. "В неговите очи за всичко била виновна банкерката Павлинка Йовчева, която имала последната дума по кредита и отговорила с "не"", коментираха криминалисти. Но уточниха, че отказът й най-вероятно е бил мотивиран със съдебно дело. Оказа се, че Уникредит Булбанк е водила няколко дела срещу фирмата на Любомир Симеонов "Ветоника" ЕООД. Последното решение на магистратите от районния съд в Бургас е с дата 1 август 2013 година. В него се казва, че банката настоява да се приеме за установено, че "Ветоника" дължи сумите, присъдени в друго гражданско дело. Става въпрос за иск от 300 000 лева. Районният съд обаче не е решил спора, тъй като по закон в него се решават претенции до 25 000 лева. Така делото попада в окръжния съд. Решенията на магистратите до момента показват, че най-вероятно убиецът е изтеглил чрез фирмата си "Ветоника" ЕООД от Булбанк кредити за поне за 300 000 лева.

Убиецът се жалвал от жертвата си

Убиецът Любомир Симеонов е пуснал официална жалба в полицията срещу банкерката Павлинка Йовчева. Той се оплакал преди около две седмици и срещу нея е започнало разследване. Криминалистите обаче отказаха да дадат информация в какво Симеонов е обвинявал жертвата си. Дознанието е образувано в Икономическа полиция, което подсказва, че сигналът е свързан с евентуално стопанско престъпление. В Бургас се шушука, че жалбата срещу Йовчева е била заради изнудване. "Любомир Симеонов се оплакал, че банкерката не му отпуснала искания кредит, защото той отказал да й плати някакви пари на ръка като рушвет. Затова и се е оплакал в полицията, но дали това действително се е случило, или той е искал да й отмъсти заради отказания кредит, могат да кажат само разследващите", коментира източник, запознат със случая.

Загубихме един професионалист

Уникредит Булбанк

"Ужасно престъпление сполетя наш колега. Дълбоки съболезнования на близките на Павлинка Йовчева в този трагичен за тях момент. Ще се опитаме да останем близо до тях и да помогнем с каквото можем. Важно е да се знае, че в целия регион Павлинка Йовчева се ползва с отлична репутация от дълги години и клиентите и банката губят обичан и уважаван човек и професионалист. Информация за самото престъпление може да бъде предоставена от разследващите органи".

Децата на Павлинка си идват от Америка

54-годишната Павлинка Йовчева е била изключително ценен кадър в Булбанк. Тя била високо уважавана от шефовете си в София заради професионализма и отличните резултати като шеф "Банкиране на дребно", разказаха нейни колеги. "Йовчева е с невероятно добра репутация и се котира като един от най-добрите специалисти в регионалния клон в Бургас. Тя има голям авторитет не само сред колегите си, но и сред клиентите, с които работеше", заяви Виктория Блажева, завеждащ отдел "Бизнескомуникации" в Булбанк.

Павлинка Йовчева е дългогодишен служител на Булбанк. Тя е родена в Силистра, но създала семейството си в Айтос и останала да живее със съпруга си Йовчо Йовчев. Когато преди години влязла в банковия сектор, Павлинка започнала в айтоския клон на Булбанк. Бързо станала шеф на офиса, а преди около 10 години се преместила на работа в Бургас. Заради новото й назначение семейството се преселило в морския град и си купили жилище в комплекс "Лазур". Съпругът й Йовчо Йовчев е работил дълги години като директор на общинската айтоска фирма "Автотранспорт". Двамата имат две големи деца - син и дъщеря, които живеят в САЩ. Хората в Айтос познават добре Павлинка, макар че напоследък рядко я виждали в градчето. Мненията за нея са противоречиви. "Докато работеше в банката в Айтос, бе с много голямо самочувствие. Държеше се много грубо и безпардонно с клиентите. Понякога дори обиждаше хората. Не искаше да знае за проблемите им, особено когато ставаше въпрос за забавено плащане по кредит", разказаха айтослии. В Бургас обаче колегите й твърдят, че се отнася с уважение към всеки клиент и винаги търси решение на проблемите им.

Любомир живеел в офиса си

Развел се с жена си, преместил се за малко при тъщата

Убиецът Любомир Симеонов закъсал толкова много с парите, че напоследък се нанесъл да живее в офиса си, разказаха общински чиновници в Сунгурларе. Той не бил местен и в градчето го познават бегло. Пристигнал преди години, след като си взел жена от Сунгурларе. Живели много малко време там и се преместили в София, откъдето всъщност е Любомир. Бракът им обаче се разпаднал и съпругата останала в столицата, а той се върнал в Сунгурларе. Настанил се да живее в къщата на бившата си тъща Мария Колева. Двамата се спогаждали добре, въпреки развода с дъщеря й. Любомир завъртял бизнес с билки. Плащал на местните роми да берат мащерка, жълт кантарион, шипки, коприва и глог.

Изкупувал билките, а след това ги препродавал. "Хората говорят, че изнася стоката за чужбина, но дали е вярно, не знаем, защото той не говореше с никой за бизнеса си. Но всички виждаха, че напоследък изобщо не му вървеше", разказа 54-годишният Стоян Георгиев от Сунгурларе. Любомир започнал бизнеса с билки най-напред в село Горово. Преди 5-6 години обаче решил да разшири търговията и се преместил в съседното село Черница. Там наел изоставена кравеферма, собственост на местната земеделска кооперация. Превърнал краварника в склад за билките си. "Не знаем нищо за него, идваше от време на време с един оранжев джип. Не е местен човек, знаем, че е някъде от Софийско. В селото не се е спирал, виждахме го само как минава край краварника", каза кметът на Черница Атанас Доманов.

Изнасял гъби с брат си в Австрия

От четири години Любомир Симеонов е едноличен управител и собственик на фирма "ВЕТОНИКА" ЕООД, показва справка в електронните регистри. Дружеството има предмет на дейност производство, преработка и търговия с билки, гъби, плодове и селскостопански продукти. Седалището на фирмата е в Бургас. Любо събирал и изкупувал коприва и шипка. Търгувал с тях в съдружие с брат си. Двамата били софиянци. Съпругата на Любо е от Сунгурларе. Той държал офис в центъра на града, на който обаче не бил плащал наем поне от три месеца. В началото Любомир започнал като обикновен билкар, но после изкупувал продукция и от други билкари да я изнася в ЕС - основно Германия и Австрия. Разплащал се сравнително коректно, но от известно време започнал да се бави с по няколко месеца. Миналата и по-миналата година били успешни за него, но постепенно бизнесът му закъсал заради жестоката стагнация на билковия пазар.

Съдия ни каза, че дължи пари

Атанас Доманов, кмет на село Черница

- Г-н Доманов, познавате ли Любомир Симеонов?

- Познавам го задочно. Лично не съм го виждал и не съм говорил с него.

- Как се държеше той със служителите си?

- Не мога да ви кажа наистина, тук не го познавахме, той е някъде от Софийско. Знаем, че изкупуваше билки и преди 5-6 години нае краварника. Ползваше го като склад.

- Знаете ли, че е имал финансови проблеми?

- Да, знаехме. Преди 5-6 месеца пристигна писмо от съдебен изпълнител. Пишеше, че дължи някакви пари на някого.

- Какво му обявиха за продажба?

- Не мога да ви кажа, не си спомням. Няма да е краварникът, защото той е нает. Иначе е собственост на земеделска кооперация. Доколкото ми е известно, няма имоти и в Сунгурларе. Там е живеел при родителите на съпругата си.

Предал се случайно в Сливен

Убиецът на бургаската банкерка решил случайно да се предаде в Сливен. Той пътувал по магистралата от Бургас към София. Решението си Любомир Симеонов взел малко преди детелината, откъдето се стига до Сливен и Ямбол. Защо точно полицейското управление в града под Сините камъни била неговата цел, тепърва ще се изяснява, споделиха пред "Стандарт" източници от полицията в Сливен. Любомир се явил малко след 10 часа, като преди това паркирал колата си пред полицията и изненадал постовия, заявявайки, че идва да се предаде. Незабавно в града пристигнали полицаи и дознатели от Бургас.

"Беше взето решение досъдебното производство да не се образува в Сливен, а само в Бургас. Затова мъжът даде показания пред дознател от Бургас", заяви пред "Стандарт" окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Той допълни, че е извършено претърсване на лекия автомобил, с който е пристигнал бизнесменът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай