Събота,

Безплатни прегледи в "Световния ден на сърцето"

От: Администратор -
3309
Безплатни прегледи в "Световния ден на сърцето"
A
A
A

София. Няколко болници в станата ще проведат безплатни кардиологични прегледи по повод "Световния ден на сърцето", който се отбелязва днес.

В столицата, в "Пирогов", екипът на доц. Мария Миланова от клиниката по кардиология обявяват ден на отворените врати за консултация на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

В инициативата се включват болниците във Велико Търново и Горна Оряховица, както и две частни клиники в старата столица. Телефоните за предварително записване са достъпни на интернет страницата на Регионалната здравна инспекция.

Близо една трета от смъртните случаи в света са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Голяма част от тях могат да бъдат предотвратени при редовни прегледи.

Тази година фокусът на "Световния ден на сърцето" е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем.

Най-малко 80 процента от преждивременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рисковите фактори. Това са: тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Световният ден на сърцето се отбелязва за първи път през 1999 г. Основната цел е да повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и да популяризира превантивните мерки.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички