Beluga – най-милият и симпатичен самолет в света

Летящият "кит" засега ще бъде само транспортен

Beluga – най-милият и симпатичен самолет в света | StandartNews.com

Beluga – най-милият и симпатичен самолет в света

Приличащ на огромен летящ делфин, официално този самолет се нарича Airbus Beluga XL и още тази година ще бъде приведен в действие. За съжаление той не е пътнически самолет (засега), а супертранспортен, който ще превозва компоненти за самолети между европейските производствени площадки на Airbus.

Airbus притежава пет такива «белуги». А защо дизайнерската концепция за външния вид на самолета е такава и защо точно това животно. Естествено това било прогласувано, като на сътрудниците на Airbus е била предоставена възможност да си изберат от няколко варианта на животни. Според CNN визията на морския бозайник е била приета на първо място с 40% от гласовете. А е можело да бъде и акула например!

За да създадат необикновения самолет, инженерите са модифицирали авиолайнера A330, като на мястото на полетната палуба поставили голяма изпъкнала „глава“ на делфин, която се отваря отпред.

Бертран Джордж, ръководител на програмата Beluga XL, обяснил по CNN Travel:

«Този самолет, бих казал, е знаков за нашата компания. Това е работното конче на Airbus. Така че това е нещо повече от самолет, нещо, което позволява на Airbus да строи самолети всеки ден».

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай