Събота,

Beluga – най-милият и симпатичен самолет в света

От: стандарт -
566
Beluga – най-милият и симпатичен самолет в света
A
A
A

Beluga – най-милият и симпатичен самолет в света

Приличащ на огромен летящ делфин, официално този самолет се нарича Airbus Beluga XL и още тази година ще бъде приведен в действие. За съжаление той не е пътнически самолет (засега), а супертранспортен, който ще превозва компоненти за самолети между европейските производствени площадки на Airbus.

Airbus притежава пет такива «белуги». А защо дизайнерската концепция за външния вид на самолета е такава и защо точно това животно. Естествено това било прогласувано, като на сътрудниците на Airbus е била предоставена възможност да си изберат от няколко варианта на животни. Според CNN визията на морския бозайник е била приета на първо място с 40% от гласовете. А е можело да бъде и акула например!

За да създадат необикновения самолет, инженерите са модифицирали авиолайнера A330, като на мястото на полетната палуба поставили голяма изпъкнала „глава“ на делфин, която се отваря отпред.

Бертран Джордж, ръководител на програмата Beluga XL, обяснил по CNN Travel:

«Този самолет, бих казал, е знаков за нашата компания. Това е работното конче на Airbus. Така че това е нещо повече от самолет, нещо, което позволява на Airbus да строи самолети всеки ден».


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички