Баровци кичат дърво с прическа за 320 лв.

Баровци кичат дърво с прическа за 320 лв. | StandartNews.com

Топлото убива елхата, не я засаждайте до големи растения

Как да запазим коледното дърво свежо за дълго? Ако се грижим добре за него, то може да краси дома ни чак до Ивановден. Според специалистите най-важното е да сме заложили на живото растение в саксия, а не на отрязаната елха.

Традиционно наричаме дървото, което купуваме за Коледа, "елха", но всъщност иглолистните, които украсяваме за празника, са различни. Това обясни агрономът Ирена Райнова, управител на градински център "Ботаник", пред "Стандарт".

"Смърч, гръцка ела, кипариси, туи са най-често купуваните иглолистни насаждения през празничния месец. Прекрасно допълнение към битовата украса за Коледа са малките туи и хвойната за по 5 и 8 лева броя. "Скай рокет", който е с унгарски произход, пък струва 13 лева. Наред с масовата цена има и красиви и по-екзотични за нашите ширини растения като италианското "Топиари". Онези, които искат да го имат в градината си и да го украсят с гирлянди за Нова година, трябва да броят 320 лева. Растението е податливо на всякакви "прически". Клонакът му може да прилича на мечка, заек, кула, да е с овална форма или квадратна", обяснява специалистът.

Затова Райнова обича да казва: "Както го подстрижеш, така ще си го гледаш". Едно от любимите й иглолистни растения в градинския център е смърч от вида "Коника". Дръвчето обаче е много капризно и е от бавнорастящите видове. Понякога за време от около 15 години може да стигне ръст едва от около метър. Затова и цената му е солена. Отгледано дръвче струва около 250 лева. Тази Коледа обаче хасковлии направо луднаха по дръвчето от коледните картички - зелено с овални листа и с дребни червени плодчета. Всеки го е виждал, сигурно мнозина са изпращали благопожелания за празниците именно с картичка с такова изображение, но малцина знаят наименованието му - Илекса. Популярно е по цял свят и си има на всяка географска ширина местно име. Джел, самодивски чимшир или бодлива зеленика, са българските му названия. Особеност е обаче, че то не става за помещения, а трябва да бъде на открито, обяснява управителят на градинския център "Ботаник" Ирена Райнова.

Освен това цената му е доста солена - за триметрово дръвче тя стига до 340 лева. За шир потреба обаче в градинския център предлагат "дубльор" - по-евтин вариант на Илексата в една от разновидностите му - на цена от 30-40 лева за метър високо дърво. Важно е обаче да се знае, че коледните дръвчета в саксия трябва да бъдат засадени почти веднага, защото иначе може да загинат, съветва тя. Топлината вкъщи убива елхичката. Добре е също дървото в саксия да се държи на терасата и да се внесе вкъщи само на Коледа и в новогодишната нощ. Важно е да се знае, че коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започване а вегетационния сезон, т.е. март, началото на април. Ако засаждането е в двора, изборът на подходящо място е много важен момент.

Дървото не трябва да бъде посадено много близко до други големи растения, защото повечето иглолистни достигат големи размери. Трябва да има и солидно отстояние от сгради или огради - минимум 5-6 метра, защото корените им са дълбоки и яки.

Германците украсявали със сушени плодове

Древните хора са вярвали, че дървото е връзката между подземието, земята и небето и така крепи хармонията в света. Египтяните почитали палмите, маслиновото дърво пък е на почит и до днес в Гърция, а в Рим - лавърът. Вероятно заради това малцина знаят, че всъщност историята на коледното дръвче тръгва от земите на днешна Германия. По тези земи езическите племена слагали пред вратите на домовете си елхичка с настъпването на месец декември. Именно това дърво било предпочитаното заради вечнозелените си листа и идеална пирамидална форма - символ на неумиращата природа. С ритуали около свещеното дърво германците измолвали идването на пролетта. Още тогава обредното дръвче било украсявано със сушени плодове и свещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай