Неделя,

Баневи се срещат с "Мосак Фонсека"

От: Администратор -
Баневи се срещат с "Мосак Фонсека"
A
A
A

В световен мащаб скандалът е голям, а в България изглежда така, сякаш само Баневи имат офшорна фирма. Това коментира бизнес дамата Евгения Банева по повод изтеклата информация в т.нар. Панамски документи, че тя и съпругът й Николай Банев са имали офшорни фирми.

Интересното е дали ще има имена на политици, на държавни чиновници, които боравят с обществени пари. Със сигурност има, въпросът е дали ще изскочат в България", заяви Банева пред bTV.

Тя обясни, че с мъжа й са клиенти на „Мосак Фонсека" от 2007 година. Но те ползват услугите и на доста други такива фирми. „Тази фирма е една от многото, които регистрират компании в офшорни зони", каза Банева. „Вероятно фирмата е избрана нарочно, защото в нея не фигурират американски граждани", добави тя.

По думите на Банева, не може просто да си избереш фирма, която да ти регистрира офшорка. Лично при нея свръзката осъществил швейцарски адвокат, препоръчан от швейцарска банка.

Бизнес дамата сподели, че й предстои среща с представители на „Мосак Фонсека". „Ние ще се видим с тях в края на другата седмица. Интересно ми е да видя списъка, защото не съм сигурна, че целия списък в България ще бъде показан", каза тя.

„Не се притесняваме, че тази информация излезе", заяви Банева и обясни защо е предпочела да ползва офшорните зони. „Офшорните компании дават едно много важно предимство – конфиденциалност. В България е изключително неприятен един момент, че и към настоящия момент имаме кражби на фирми чрез Търговския регистър. Хиляди пъти са по-сигурни фирмите в офшорна компания", посочи тя.

Освен това тя изтъкна и корупцията в държавната администрация. Тя отрече лично да е давала рушвети, но намекна, че си има схеми и механизми, по които това да се случва безнаказано.

Банева каза още, че не знае колко офшорни фирми има. „Със сигурност не са само тези", посочи тя.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички