Български медик направи революция в кардиологията

Български медик направи революция в кардиологията | StandartNews.com

Чужди учени поздравяват БГ лекаря, кръстиха на него ледник в Антарктика

Кои са ТОП 10 на Научните чудеса на България? Как те са променили историята на страната ни и обществото днес? Какъв е техният отглас в света? Кои открития на българи са дали тласък на световната икономика или наука? Това ще кажем всички ние в новата кампанията на "Стандарт" и Българската академия на науките - "Научните чудеса на България". В следващите месеци ще откроим, разкажем и класираме големите български научни постижения. Ще отделим специално внимание на децата на България, които имат потенциал за научна кариера. Гласуването ще се осъществява на специален сайт. То ще е в две категории - "Научни чудеса на България" и "Млади откриватели".

Кой е българският медик, направил революция в кардиологията? "Стандарт" припомня историята на откривателя на шестия сърдечен тон проф. д-р Иван Митев.

Български учен направи революция в кардиологията на ХХ век, прибавяйки към "мелодията на сърцето" шестия сърдечен тон. Именно той бе обявен за българското научно постижение на XX век и за "феномен на века". Негов откривател е проф. д-р Иван Митев. За първи път постижение в медицината става причина и за единствената пощенска марка в света, посветена на кардиологията.

През 1973 г. проф. Иван Митев открива нещо, което до този момент се пренебрегнали водещи кардиолози по целия свят. Въпреки че ежегодно се правят милиони фонокардиографии в целия свят, на никого до този момент не му е направило впечатление наличието на особен тон, намиращ се в систолата между първи и втори сърдечен тон. Това забелязва българският кардиоревматолог проф. д-р Иван Митев, който изследва деца с недостатъчност на аортната клапа. Той разказва, че за изясняване на находката е направено поликардиографско изследване на 26 души с подобен проблем. "При 12 от тях се записа допълнителен нискофреквентен тон. Тъй като такъв тон се записва и у здрави, счетохме, че е правилно да се нарича шести сърдечен тон. Пътят до откритието бе доста дълъг и сложен", разказва проф. д-р Иван Митев.

Най-трудното беше да убедя себе си

преди всичко, че това, което виждам, е действително нов сърдечен тон. Не можех лесно да превъзмогна страха да не би да съм се захванал с нещо известно. Тези изживявания трудно могат да се предадат с думи. Те обаче са добре известни на всеки изследовател", споделя медикът.

През 1974 г. д-р Иван Митев публикува статия, в която за пръв път споделя за своето епохално откритие. Няколко години по-късно тя се появява и в най-престижните световни кардиологични списания. Скоро след това шестият тон на сърцето е приет от световната общност като явление с изключително значение за развитието на медицинската наука. Откриването му създава перспектива за допълнителни проучвания, свързани с широк кръг теоретични и практически въпроси от сърдечната функционална диагностика, физиологията и патофизиологията.

Какво представлява шестият сърдечен тон? За това проф. Митев има две хипотези. Първата е, че тонът има съдов произход и възниква вследствие на трептения при разтягане на аортата и ново свиване в края на систолата. Втората е, че източникът на шестия тон се намира вътре в сърцето и се дължи на трептения, възникващи в стената на камерата през време на сърдечната систола. Кардиологията изучава сърдечните тонове, които се чуват от биещото сърце при изпомпване на кръв. Те се смятат за един от най-добрите диагностични показатели. Шестият сърдечен тон се регистрира по време на сърдечната систола (фазата на изпразване на сърдечните камери).Той е открит и по време на камерна систола на човек с вроден сърдечен порок. Поради това проф. Митев го определя като физиологичен или като патологичен сърдечен тон.

"Описания тон сме регистрирали при здрави и при сърдечноболни с изолирана недостатъчност на аортната клапа, при сравнително по-малък брой болни с чиста митрална стеноза и при миокардит. У децата този тон е само патологичен" - заключава проф. Митев. "Ако се забележи ясно изявен шести сърдечен тон у дете, това почти сигурно означава, че то има заболяване на сърцето", твърди медикът. Ученият

изследва и болни с гръдна жаба, с хипертония, с прекаран инфаркт

При тях наличието на шести тон е с доказан патологичен характер, а проследяването на неговата динамика е показател за развитието на болестта или на оздравителния процес.

У здрави деца този тон се среща рядко - при около 1%. У здрави възрастни той се открива при жените най-често между 40 и 49 години, а при мъжете между 30 и 39-годишна възраст (15%). При някои заболявания като чиста недостатъчност на аортна клапа при деца се среща в 54,5% от случаите, а при възрастни в 52,6%. Шести сърдечен тон се открива често и при деца с активен ревмокардит, миокардит, ревматоиден артрит.

Проследяването на сърдечните тонове е неинвазивно - не нарушава цялостта на тялото на пациента и не навлиза в него, за разлика от други методи, при чието прилагане могат да бъдат причинени допълнителни нарушения.

Откритието на проф. д-р Иван Митев спомага за цялостното опознаване на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки. Това откритие дава възможност да се използва и в посока за профилактика и диагностика, както и в посока за проследяване развитието на оздравителния процес при различни заболявания. На 12 март 1981 г. българското откритие е

вписано в Златната книга на ИНРА

а на автора проф. д-р Иван Митев е връчен диплом за откритието, впоследствие наречено "Откритие на века". В чест на д-р Митев е кръстен "Митевият ледник", който се намира на о-в Брабант в Антарктика.

Много лекари от Франция, Съветския съюз и САЩ подкрепят проф. д-р Митев. Проф. Пиер Вернан, известен американски кардиолог, пише: "Работата на г-н Иван Митев върху шестия сърдечен тон намирам за съвсем оригинална, защото той прави достояние един стетоскопичен феномен, неописан досега." Същото мнение споделя и американският учен Алдо Лунзада. който казва "Трябва да кажа, че съм окончателно убеден в съществуването на шести сърдечен тон." Проф Г. Касирски публикува следното: "Доктор Иван Митев пръв е описал и подробно изучил нов звуков феномен на сърцето -шести сърдечен тон, който по право трябва да бъде наречен "тон на Митев". Това откритие променя развитието на цялата съвременна кардиология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай