БАБХ: Няма хормони в птичето месо

БАБХ: Няма хормони в птичето месо | StandartNews.com

София. Няма наличие на хормони в птичето месо. Това пише в официална позиция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по повод твърденията, че голяма част от месните продукти от птици се третират с хормони.

 

"Статистиката показва, че през последните 15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз, според справка в системата RASFF", посочват от БАБХ.

 

От агенцията уточняват, че има само спекулации по въпроса и отбелязват, че няма разрешение за използване на хормони в птицевъдството е Европа и САЩ, в това число и в страната ни.

 

"При мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България", констатират от БАБХ. И изтъкват, че използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража, ще се разграждат още в мускулестия и жлезистия стомах на животните. Има и вариант хормоните да се слагат с инжекции, но по този начин трябва да се прави доста често, което е технически невъзможно, категорични са от БАБХ.

 

"Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони. Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес", заключват експертите от агенцията.

 

Стандарт Нюз припомня, че майка се оплака в медийното пространство за това, че момичето й се е развило преждевременно заради хормони в пилешко месо. Освен това птицевъд обяви пред журналисти, че хормони се влагат във всички животни, с което скандализира обществеността за това какво ядем в чиниите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай