Агроминистърът проверява скандала с "Аладин"

Агроминистърът проверява скандала с "Аладин" | StandartNews.com

И собственикът на веригата, и шефът на Агенцията по храните искат прокуратурата да се намеси

Земеделският министър Десислава Танева започва проверка по скандала с "Аладин фуудс". Това стана ясно вчера след среща на Танева със собственика на фирмата за производство на храни Аладин Харфан. Министър Танева е подкрепила борбата му с корупцията и се е ангажирала да направи проверка на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов. Ден по-рано Харфан заяви на специална пресконференция, че проф. Моллов му поискал 10 хил. евро "такса спокойствие". И след като парите са му отказани, започнал да затваря предприятията на "Аладин". След срещата с Танева Харфан заяви пред журналисти, че е получил подкрепата и на фирми от бранша, които също били обект на натиск от страна на служители на БАБХ. Той поискал от министъра на земеделието оставката на Моллов и назначаването на професионалист на поста. Танева отвърнала, че това е в правомощията на премиера, но ще извърши проверка по случая.

След обвинението на Харфан в рекет, проф. Моллов показа снимки на месо с червеи, за което твърди, че било открито в помещения на неговата фирма. "Аладин" контрира, че това са клевети и показаните снимки може да са отвсякъде, включително свалени от интернет.

Моллов обяви, че ще иска прокуратурата да се заеме със случая. От "Аладин фуудс" също заявиха, че ще използват всички законови средства, за да защитят доброто си име и ще търсят компенсация за претърпените имуществени вреди. Дружеството уточнява, че бели червеи в обработваното от нея месо са били открити през юни 2014 г., но в контейнерите й за отпадъци.

Фирмата пита и защо, след като Моллов твърди, че в месото в дюнерите на "Аладин фуудс" ООД има червеи, прикрити чрез овкусяване с оцет и чесън, Агенцията по храните не е затворила нито един обект от едноименната верига за хранене. Компанията допълва, че като производител и търговец няма интерес да купува месо без документи. "За всички наши клиенти е видно, че в обектите на дружеството се издава касов бон за всяка продажба и няма никаква логика да купуваме месо без документи, защото с фактурите за закупуване на суровини се намалява размера на заплащаното ДДС". През последните години дружеството няколко пъти е било обект на данъчни ревизии и документите по тях сочат, че произходът на доставяните суровини е доказан.

Тази вечер от министерството на земеделието обявиха, че изпълнителният директор на Агенцията по храните проф. д-р Пламен Моллов е освободен от длъжност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай