Ад на пътя: Джигит уби 10-годишна на сватба (ОБЗОР)

Ад на пътя: Джигит уби 10-годишна на сватба (ОБЗОР) | StandartNews.com

Загубихме 17 деца за 7 месеца, обяви МВР

Войната по пътищата продължава. Нейна жертва отново стана невинно дете. Часове след като 10-годишното момиченце бе прегазено в Ловеч от МВР изнесоха стряскаща статистика. И обявиха нови мерки срещу джигитите. В същото време близки и съученици на Марино си взеха последно сбогом с прегазеното в Лесидрен момче.

Ден преди погребението на нелепо загиналия в Лесидрен Марино още едно дете намери смъртта си под гумите на автомобил. 10-годишно момиченце беше прегазено в Ловеч по време на сватбата на сестра му. Трагедията се разигра в четвъртък късно вечерта зад хотел в града. Хлапето заедно със своя приятелка билo от другата страна на улицата, откъм реката. Според очевидци момичетата тръгнали да пресичат, когато към тях полетели две коли, едната от които ударила детето. 20-годишният младеж зад волана е задържан от полицията. Невинните жертви на войната по пътищата от Лесидрен и Ловеч стават част от черната статистика на МВР. От ведомството изнесоха смразяващи данни за войната по пътищата, часове след трагедията с 10-годишното момиченце. 17 са децата, загинали в катастрофи от януари до юли. От тях седем са били пешеходци, две са управлявали автомобилите, а останалите са се возили в тях.

Общо смъртта си на пътя са намерили 368 души.

"Продължават да загиват хора, особено много са инцидентите по време на летния сезон с отпуски и много пътуващи", призна комисар Бойко Рановски, шеф на Пътна полиция. Той съобщи, че за седемте месеца на 2015 година са станали 3697 тежки катастрофи. Най-тревожно е в Пловдив, откъдето минават важни пътни артерии. Там загиналите са повече, отколкото в София и района около столицата. От МВР обявиха и какви мерки възнамеряват да предприемат, за да спре касапницата. Обмисля се идеята да се криминализира организирането на гонки. Това може да стане, ако в закона се регламентират наказания за участниците в залаганията, които съпътстват гонките. За целта обаче са необходими свидетелски показания. А такива официално не е имало в Лесидрен, където заради гонка загинаха Велислава и Марино. "Не са подавани сигнали досега в областната дирекция на МВР там. За да се докаже, че има гонки на хората, трябва да им е ясно, че трябва да свидетелстват. Това значи да подадеш сигнал и да го направиш с името си", подчерта Бойко Рановски. Шефът на Пътна полиция в София Тенчо Тенев пък съобщи, че пред пешеходните пътеки в столицата ще има изписан с бяла боя надпис "Погледни наляво", за да обръщат внимание пешеходците на идващите към тях автомобили. Предвижда са това да стане до началото на учебната година, като предложението е внесено в Столичната община и се чака одобрение.

Къде са родителите на нарушителите?

Бойко Борисов, премиер

Не съм аз човекът, който трябва сега да води педагогически лекции на родителите. Но трябва да се спазват законите и тук ролята на семейството е изключителна. Къде са им децата посреднощ да карат така? Ние всеки ден строиме все по-нови и нови пътища. Това значи ли, че на всяко едно отремонтирано място трябва да слагаме и по един патрул денонощно да стои, за да пази това, че родителите не искат да знаят вечерно време къде са им децата. Ако всеки ден всяко нещо, което се нарушава, го изписваме наново и на нов закон, те стават халваджийски тефтери тези закони.

Простиха се с Марино в двора на училището

Съученици на прегазения Марино Цветанов се простиха с момчето в двора на 51 СОУ "Елисавета Багряна". Децата поставиха цветя и пред параклиса на училището, където на импровизирана масичка бе сложена снимка на Марино. Той беше погребан в Лесидрен днес. Петицията на съучениците му "Справедливи наказания за убийците на пътя" само за ден набра близо 4400 подписа. Училището очаква те да станат общо 10 000, преди да я внесат в парламента и Президентството. В нея се настоява не само за справедливи наказания, а и да бъдат преразгледани делата, в които магистрати са постановили твърде ниски наказания за подобни катастрофи, завършили с жертви.

Майката Марино искала да дари органите му

"Ако ми бяха казали, че Марино е в мозъчна смърт, бях готова да даря органите му на други деца в нужда". Това е споделила почернената майка на прегазеното момче пред кмета на село Лесидрен Борис Нешев. Той разказа пред "Стандарт" за желанието на жената да помогне. "Тя намери в себе си сили да го каже и е щяла да го направи, за да живее частица от него в други деца", заяви кметът. Днес 16-годишното момче бе изпратено в последния му път в кафяв ковчег и с много цветя от майка си Пенка и баща си Валентин, жители на селото, приятели, роднини, учители. На погребението в Лесидрен са дошли и родителите на 16-годишната Велислава, която също бе прегазена край селото. Тя е била погребана в четвъртък в Троян. От четвъртък вечерта и в днешния ден в Лесидрен бе обявен ден за траур. Съученици на Марино се простиха с момчето в двора на 51 СОУ "Елисавета Багряна". Децата поставиха цветя и пред параклиса на училището, където на импровизирана масичка бе сложена снимка на Марино. Петицията на съучениците му "Справедливи наказания за убийците на пътя" само за ден набра близо 4400 подписа. Училището очаква те да станат общо 10 000, преди да я внесат в парламента и президентството. В нея се настоява не само за справедливи наказания, а и да бъдат преразгледани делата, в които магистрати са постановили твърде ниски наказания за подобни катастрофи, завършили с жертви.

Шофьорът от Лесидрен:

Ален е виновен, той ме засече

Филип Михайлов отрича да имало авторали, съдът го остави в ареста

Ален е виновен, той ме засече. Това заяви пред съда 28-годишният Филип Михайлов, който погуби двете деца край Лесидрен. Днес Ловешкият окръжен съд го остави за постоянно в ареста.

Магистратите решиха, че има опасност Михайлов да се укрие или да извърши ново престъпление.
Пред тях Филип обясни, че не е искал да се стигне до трагедията. Той твърди, че гонка не е имало, и отговорност за смъртта на децата носи Ален Асенов, съобщи Блиц. Именно той не е спазвал дистанция, притискал го е и малко преди завоя му е засякъл пътя. За да не се сблъсъка с мощния му автомобил, Филип избягал вдясно и ударил трите деца. Родителите на Филип и приятелката му Цветелина, които присъстваха на съдебното заседание, също подкрепят тази версия.

Решението на магистратите в Ловеч ще бъде обжалвано от защитника на Михайлов пред апелативния съд във Велико Търново в тридневен срок. Адвокат Владимир Маринов поиска мярката да бъде изменена на по-леката "домашен арест".

От Окръжната прокуратура в Ловеч не могат да потвърдят, че инцидентът е вследствие на нерегламентирано състезание между двамата мъже от Лесидрен. Предстоят още огледи и разпити за обстоятелствата около катастрофата.

Пуснаха от ареста младежа, прегазил дядо

Окръжният съд в Пловдив пусна под домашен арест Милан Дивеков. 24-годишният младеж прегази и уби 63-годишен пешеходец на зебра в пловдивския квартал "Кючук Париж". Той беше арестуван ден след инцидента при разпит в КАТ. Според очевидци момчето е шофирало бясно с над 100 км в час, но според адвоката на обвиняемия е карал със скорост между 50-70 км в час. Прокурор Тодор Павлов поиска постоянен арест за поредния убиец на пътя, но съдия Нина Кузманова смята, че Милан не е обществено опасен и няма риск да се укрие.

Пиян уби приятел

Пиян шофьор на кола, спряна от движение, катастрофира и уби на място своя 18-годишен приятел. Случаят потресе село Ново Лески, откъдето са двамата. 29-годишният Николай Чонгов седнал зад волана с 1,96 промила алкохол, а до него бил 18-годишният Красимир Къшев, с когото преди това се черпели. Той шофирал с висока скорост, загубил контрол и преобърнал колата. Спътникът му починал на място. И двамата са били без колани.

Кола блъсна синдикалист, докато спасява ранен

Един от създателите на КТ "Подкрепа" и бивш шеф на Националната агенция по заетостта - Олег Чулев, се бори за живота си в "Пирогов". Той е настанен в интензивното отделение след инсулт и е на апаратно дишане, съобщиха от болницата.
Чулев е пострадал, докато спасявал хората от два катастрофирали автомобила. Изневиделица обаче се появила трета кола, която връхлетяла върху Чулев и той загубил съзнание.

130 клипа за бясна скорост

3953 са нарушенията на пътя от мобилните камери и 5100 от стационарните. Само в четвъртък е имало 130 клипа на водачи за превишена скорост, като Южната дъга са 65 нарушения. От СДВР са проверили над 500 автомобили и над 500 водачи. Над 100 акта са съставени за неправоспособност, липса на гражданска отговорност и употреба на алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай