Поетът Ники раздаде първите си автографи

 Поетът Ники раздаде първите си автографи | StandartNews.com

Малките читатели получиха "Измисли звезда" като подарък за 1 юни

Пловдив. Седмокласникът Николай Георгиев вече официално е най-младият поет под тепетата. В неделя Ники за първи път разлисти излязлата предния ден от печат негова книжка със стихотворения и ученически съчинения. Мечтата на момчето да има собствена стихосбирка сбъдна вестник "Стандарт", който включи Николай в тазгодишната си кампания "Възкреси доброто".

Вчера екипът на вестника, съвместно с издателска къща "Хермес", организираха и премиерата на сборника "Измисли звезда". За представянето на томчето в най-новата книжарница на пловдивското издателство в Пловдив се събра отбрана публика, ценители на поезията и много деца, чули за талантливия си връстник. Ники от своя страна подари първата си книжка на децата на Пловдив. На празника 1 юни той раздаде по-голямата част от тиража точно на малки читатели, които

се редиха на опашка

за да бъдат подписани книжките им за спомен.
Точно преди премиерата на "Измисли звезда" младият поет получи и първия си литературен урок. Лично управителят на издателска къща "Хермес" Стойо Вартоломеев обясни на Николай, че всеки творец, който има издадена книга, трябва да е готов за среща със своите фенове, както и да може да раздава автографи. Пловдивският издател обясни на Ники къде авторът трябва да напише своето посвещение, както и че е добре това да бъде цитат от текстовете в съответната книга. Научи го, че е добре автографът да бъде личен, затова първо да пита как е името на човека, за когото надписва книгата. От Стойо Вартоломеев Ники разбра, че трябва да сложи дата под посвещението и къде да се подпише за спомен на читателя.

Чудесна книга, вълнуваща книга, написана с треперещи ръце

така управителят на издателство "Хермес" определи стихосбирката на Ники. Буквално всеки негов ред е дълбоко изстрадан. Причината е, че Николай е роден с детска церебрална парализа и години наред се опитва да се справя с живота, въпреки коварното заболяване. Римите са неговото оръжие и неговият голям успех срещу парализата, защото момчето наистина успява. До преди година близките на Николай буквално го носят на ръце, тъй като въпреки ежедневната рехабилитация, грижите и помощта на много хора той не може да ходи без чужда помощ. Миналата есен след успешна операция при швейцарския лекар д-р Бруно Франиер в клиниката на Мануела Малеева в Стара Загора, Ники започва да ходи. Първоначално неуверено, но с всеки следващ ден все по-бодро и по-смело. Да проходи е първата му голяма мечта, която се сбъдна. Втората бе да има собствена стихосбирка, което вече също е факт. Сега остана Николай да сбъдне пожеланията, които получи по време на премиерата на "Измисли звезда" - да продължава да пише, да развива таланта си и да

дарява с вяра хилядите деца с ДЦП

че човек може да постигне всичко със силата на своя дух и само ако не се предава.
От гостите на премиерата младият поет получи цветя, бонбони и други подаръци. С тях го зарадваха както неговите близки, които дойдоха в пловдивската книжарница "Хермес", за да го подкрепят, така и напълно непознати. Лично почетният консул на Украйна, където е роден Николай, Димитър Георгиев, пък изпрати свои представители, за да поздравят момчето за таланта и за неговата първа книжка. Издателят на "Хермес" Стойо Вартоломеев пък го изненада за празника на детето и му каза да си избере каквато книга си хареса от щандовете на книжарницата. Николай си избра Джон Грийн и нашумелият му напоследък сред тийнейджърите фентъзи роман "Къде си, Аляска?".

Книжката не търси печалба

Стихосбирката на Николай Георгиев "Измисли звезда" няма цена. Тя е дело на благородната кауза на вестник "Стандарт" "Възкреси доброто" и не е предназначена за продажба или за извличане на каквато и да е финансова печалба. Това бе и вторият урок, който получи малкият поет в Деня на детето, а именно, че да даряваш е висша добродетел. "Доброто няма цена", бяха и думите на заместник главния редактор на "Стандарт" Даниела Казанджиева, която представи пред публиката на премиерата благотворителната кампания "Възкреси доброто". "Всяка сутрин, когато ставам, прочитам по едно твое стихотворение и така денят ми винаги е добър", сподели пред Ники зам.-шефката на националния ежедневник. От своя страна Стойо Вартоломеев похвали вестника за кампаниите, които организира в подкрепа на България и нейните деца. Вестник "Стандарт" е един от най-иновативните вестници и до момента няма друга медия, сътворила и реализирала толкова позитивни идеи за нашата страна и за нашите деца, сподели издателят.

Надежда Захариева
му пожела "На добър път"

"Не можем да изберем своята участ, но можем да изберем своята съдба". Това са думи на голямата българска поетеса Надежда Захариева, която написа рецензия към първата книжка на Николай Георгиев. Тя бе и човекът, който първи съобщи на Ники, че той ще получи дълго чаканата стихосбирка. Разказа му и за своя съпруг - изключителния Дамян Дамянов, и за това как той се е справял през целия си живот със същата болест, от която страда и Ники. "От сърце пожелавам "На добър път" на Николай", завършва рецензията на Надежда Захариева. С подобни думи се обърна към момчето и авторът на рисунките в първата му книжка Илиян Савков. "Учих се на вдъхновение от теб", сподели художникът пред Николай по време на премиерата на "Измисли звезда".

Рими в чест на премиерата

Излизането от печат на първата стихосбирка на Николай Георгиев е поредното вдъхновение за малкия поет. Няколко дни преди премиерата на "Измисли звезда" посвети стих на своята книжка и го подари на отбраната публика, която се събра за представянето в книжарницата на издателство "Хермес":

"Спечели!"

За да спечелиш,
ти трябва да продължаваш да се бориш!
Не е важно колко пъти си падал. Важното е дали си ставал.
Дали си продължил напред.
Колкото повече се стараеш, толкова повече печелиш!
Вярвай, че можеш и ще го направиш!
Не се отчайвай на половината път, а се мотивирай.
Покажи на живота, че си силен и
пречките по пътя си ще пребориш.
Забавлявай се, без да спираш, и бъди себе си.
Прави това, което искаш да правиш.
Живей живота си и така дори да загубиш,
ти всъщност си спечелил, защото не си се отказал.
Ти вече си спечелил!

Николай Георгиев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай