400 алжирци и 300 афганистанци чакат полет към дома

Само 16 бежанци са минали границата ни вчера

400 алжирци и 300 афганистанци чакат полет към дома | StandartNews.com

София. "Длъжни сме да подходим чисто човешки към бежанците, като към хора, които бягат, за да спасят своя живот." Това заяви лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на кръгла маса "Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежище и миграция". На нея бяха изнесени данни за броя на бежанците у нас, както и продължава дискусията по проблема. Присъстват евродепутати, министри и зам.-министри от кабинета. 

Според заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов у нас има 9820 чужди граждани, които са нелегални имигранти. От тях 8535 са търсещите закрила и очакващи да получат статут. 1230 са незаконно пребиваващи, които са настанени в домове на Държавна агенция "Миграция", а в арестите на гранична полиция в момента има 55 лица. По данни на МВР през юли месец у нас са влезли 439 бежанци, през август - 1018, септември - 2332, а пикът бележи октомври - 3626. От началото на ноември до сега и нас са влезли 1282 души. МВР е изготвило план по проблема с бежанците, който трябва да бъде реализиран до края на март другата година. Според него трябва да се ограничи броят на влизащите 3.5 пъти, т.е. под 1000 души месечно, да се увеличи 2 пъти броят на лицата, които трябва да бъдат изведени от страната - в момента те са 80-100 души, а трябва да достигнат 180-200, да се увеличи и броят на решенията за даване на статут на бежанец - до 150 решения на ден.

Заместник-министър Маринов посочи, че вече има успех при намаляване на броя на лицата, които влизат през нашата южна граница, като вчера само 16 човека са я прекосили. Само през вчерашния ден 10 са били задържаните в Турция, а 38 са били блокирани. Маринов уточни, че 1400 служители са командировани на границата, като 1 330 000 лв. на месец струва издръжката им.

В момента у нас чакат извеждане над 400 алжирци, 300 афганистанци, както и иракчани, които са в очакване на полет за родината си.

Министърът на отбраната Ангел Найденов уточни, че в българското общество има две крайности в отношението към бежанския проблем - ксенофобията и агресията, както и пълната безкритичност в отношението към бежанците. Той подчерта, че армията не може да бъде основен играч към хората, търсещи убежище.

Министърът изнесе данни за вътрешната миграция в Сирия - 5 млн. местни граждани, и за напусналите Сирия - 2 млн. 200 хил. Според прогнози на Министерството на отбраната през следващите 6 месеца ще се увеличава миграционният натиск. По данни на Найденов близо 60 на сто от хората, търсещи убежище, разглеждат страната ни като крайна дестинация.

Той подчерта, това, което МО прави в момента по проблема с бежанците - осигуряване на терени и сгради за настаняването им, които обаче се нуждаят от основен ремонт, екипи от Военномедицинска академия, които оказват медицинска помощ, транспорт и др. Според данните на Министерството на отбраната 80% от преминаващите нелегално границата са без лични документи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай