30% по-малко мигранти у нас тази година

30% по-малко мигранти у нас тази година | StandartNews.com

Общият брой на установените нелегални мигранти на наша територия е с около 30 % по-нисък, отколкото беше миналата година . Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Преди всички" по БНР.

 „Залавяме неголеми групи от бежанци, които се опитват да преминат от наша територия в Сърбия и ги връщаме по домовете за бежанци, а онези, които нямат регистрация, преминават през цялата процедура, която е свързана с установяване на самоличност, разглеждане на молбите за получаване на статут, проверка, интервюиране и т.н.", посочи Бъчварова.

Тя обяви, че предстои назначаване на нови граничари, като така ще има по-малко командировани от страната. 

Бъчварова коментира и дебатите, които се водят около споразумението между ЕС и Турция, като уточни, че в него са договорени условия за реадмисия на всички сирийци, които от територията на Турция са пристигнали в Гърция.

"В новия турски кабинет няма да има промяна на министъра на вътрешните работи, което е знак, че политиката на предишното правителство ще продължи при новото правителство", анализира новините от южната ни съседка Бъчварова. 

„Не бих казала, че има преки рискове, но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравям, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита", заяви още вътрешният министър. 

Тя отбеляза също, че ситуацията в Идомени е резултат от политиката на Гърция да не оставя на едно място изключително големи групи и да разпределя бежанците на по-малки групи. „Общо е мнението, че на практика Балканският маршрут е затворен към този момент и има пренаосчване на бежанските вълни на юг. Този факт не ни успокоява напълно, защото става въпрос за един процес, който във всеки един момент може да се обърне", допълни министър Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай