26 души търсят двамата миньори на 300 метра под земята

Мината даде по 5000 лева на съпругите на загиналите

26 души търсят двамата миньори на 300 метра под земята | StandartNews.com

Симитли. 26 души издирваха в сряда двамата миньори в рудник „Ораново" в Симитли, които са в неизвестност. Във вторник около 09.45 часа лавина от кал, скали и вода затрупа четирима мъже на 300 метра под земята. Часове по-късно Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви. Все още се издирват колегите им Николай Михайлов и Иван Лазаров.

20 работници на мината и шестима от Минно-спасителната служба – Бобов дол през целия ден проправяха път към пострадалите. Спасителите стигнаха до 15-ия метър на минната галерия, която се превърна в ковчег за Асен и Христо, а е дълга около 45 метра. Огромна скала затрудни работата на екипите. Най-напред опитаха да я разрушат с помощта на въздушни къртачи и шила. На място пристигнаха и специалисти от Минно-геоложкия институт. След дълго умуване сакалата бе взривена около 13,00 часа. След това продължи ръчното изземване на калните и скални маси, които се пълнят в кофи и се изхвърлят навън. Взети са всички мерки за осигуряване на безопасността на миньорите, заети със спасителните работи под земята, увери областният управител на Благоевград Муса Палев.

Към 14.00 часа в мина "Ораново" влезе втора смяна от 36 души, 5 от които спасители от центъра на Минно-спасителната служба в Бобов дол и един фелдшер. На място е екип на Минпроект с ръководител инж. Хубенов и проф. Михайлов от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". Екипът представи експертна оценка за ситуацията и консултира действията по разчистването на минната галерия. Взето бе решение за отстраняване на скалата чрез раздробяване. То приключи и към 17 ч. спасителите са достигнали до дълбочина от 20 метра. Няма пряка връзка със собственика на рудник "Ораново" Красимир Михайлов, който до момента не се е явил на място.

„Управата на рудника взе решение да отпуснем по 5000 лева на съпругите на двамата загинали наши миньори. По-късно ще се заемем с издръжката на трите деца, които останаха без бащи. Ще получат и застраховки „Живот" семействата им, при предишните трагични случаи сумата бе около 55 000 лева. Изработката, където стана тази неочаквана трагедия, е 45 метра, не знаем докъде е запълнена с кал, скали и вода. Тръбата за въздух е прокарана, но не знаем дали има ефект. Ще работим денонощно, докато ги намерим. За съжаление с всяка изминала минута шансът им да оцелеят намалява", сподели управителят на рудника Валери Манов.

Той отрече 160-те предписания, които направила Главна инспекция по труда към мината, да имат нещо общо с живота и здравето на миньорите. „Ако е било така, ще спрат веднага дейността на рудника. По време на трагедията е имало нормален производствен процес, направен е инструктаж на миньорите. Има разследване, провеждат се разпити на работници, правят си замервания разследващите. Нека си свършат работата", каза още Манов.

С решение на Министерски съвет в сряда бяха отпуснати по 10 000 лева помощ за семействата на загиналите въглекопачи. От социалното министерство поеха разходите за погребенията им и отпуснаха на близките им еднократна помощ от по 325 лева. "Общината също ще помогне на почернените семейства. Предстои да бъдат гласувани формата и размера на подкрепата. Изчакваме да открият и другите двама миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник. Дано да са живи", коментира председателят на Общински съвет - Симитли Светла Атанасовска.

Социалният министър Хасан Адемов уточни, че в рудник „Ораново" работят 248 миньори, средната заплата по данни на ръководството е между 500 и 600 лева. Експерти ще преценят спазван ли е технологичният паспорт за добив на въглища и начините, по които се работи, уточни той. Според него щом има инциденти, това означава, че има и пропуски. Целта е те да се минимализират. Най-важното е да се гарантират животът и здравето на хората, впечатлението поне отвън е, че има сериозен проблем с инвестициите в рудника, подчерта Адемов. „Какво ще се случи с тази мина? Факт е, че тук вече има толкова жертви. Но не бива да противопоставяме работните места в мината на живота и здравето на хората", допълни той.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев пък разкри, че е получил информация, че не всичко с концесионния договор е наред. За лошите условия на труд трябва да сигнализират и работници, и синдикати, за да не е изправен човек пред следния избор – живот или прехрана.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов твърди, че отвън рудникът тъне в разруха и като че ли нищо не се е променило с идването на частния собственик. „Несигурният пазар на въглищата не дава възможност за инвестиции в мината. Но това не е оправдание. Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Ако са изпълнени цитираните 160 предписания от ръководството на рудника, то защо се стига дотук? В този рудник най-опасно и трудоемко се изземват въглищата. Екпертите ще кажат дали причината за тази трагедия е човешка грешка, дали е неспазване на условията за безопасност на труда, или е природно бедствие", заяви градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай