Рудник край Симитли се срути, има затрупани

Рудник край Симитли се срути, има затрупани | StandartNews.com

Симитли. Рудник Ораново край Симитли се е срутил тази сутрин. Има затрупани миньори.

По данни на кмета на Симитли Апостол Апостолов най-малко четирима са под земята. Те са около 40-годишни и всички са от региона.

Двама от мъжете са загинали, информира Апостолов.

Един от участниците в спасителните дейности, а не затрупан миньор е изваден жив. Причината е, че му е прилошало. Той е в стабилно състояние и се казва Бойко Рулински. Той е приет в реанимация на благоевградската болница и е интубиран, без опастност за живота.

Имената на затрупаните са Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов, съобщи Нова телевизия.

Спасителните екипи набиха тръби в земята, за да може да вкарат въздух за миньорите.

20 миньори, които са били на служба нощна смяна, помагат за разчистване и четирима души са откъснати на 30 метра хоризонтално и 10 метра надолу.

Срутването е станало към 9,45 часа тази сутрин, но сигнал към спешния телефон 112 е подаден чак след 11 часа, съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. На мястото вече има линейки и пожарни автомобили.

"Ако има виновни за трагедията в рудник "Ораново", те трябва да понесат отговорност". Това се посочва в изявление на президента Росен Плевнелиев по повод трагедията в мината.

Държавният глава поднася съболезнования на близките на загиналите миньори. Плевнелиев смята, че в кратки срокове ще бъде проведено разследване и ще бъдат предприети мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще.

"Ще търсим виновника за инцидента в рудник „Ораново" до край", обяви областният управител на Благоевград Муса Палев.

„Ще разпоредя спешна проверка на всичко, което се е случило досега, какви проверки са правени от Инспекцията по труда и т.н. Ще предоставим, ако има нужда, допълнителни екипи. На място има представители на Областната дирекция, на пожарната, на полицията, и ще съдействаме с каквото е нужно. Разпоредил съм проверка - да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината", каза Палев, цитиран от агенция "Фокус".

Първият инцидент с миньори в мина "Ораново" става на 5 март 2007 година, когато при взрив на газ загиват двама души. Те са с 80 % изгаряния. Няколко месеца по-късно, на 24 октомври 2007 година, двама миньори са затрупани при срутване на кална маса.

След тези инциденти са взети множество мерки за сигурност, но отново се стига до инцидент на 11 март 2010 година, когато двама миньори са ранени при срутване на земна маса. За щастие те успяват да бъдат извадени и оцеляват. 16 часа по-късно, на следващия ден 12 март, следва срутване на вътрешен пласт и истински късмет е, че няма загинали, тъй като мината е била затворена заради инцидента от предния ден.

От тогава са давани различни предписания и мерки, но все пак се стига до днешния инцидент, три години по-късно, при който са затрупани 4 души.

На мястото на произшествието пристигна и социалният министър Хасан Адемов. Близките на затрупаните искат да се включат активно в акцията по спасяването и се молят за животите на миньорите.

По все още непотвърдена официално информация загиналите миньори при срутването на кална маса във вторник сутринта са Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от село Полена. Техните близки излязоха покрусени. Съпругата на Асен София, която работи в клона на Първа инвестиционна банка, дори припадна и бе подпомогната от баща му, за да може да се качи в автомобила им. Никой от близките не пожела да коментира ситуацията. Единствено изразиха възмущението си как може да са толкова занижени мерките за сигурност на миньорите.

Все още продължават спасителните действия за изваждането на другите двама затрупани миньори - Николай Михайлов и Иван Лазаров, които са от село Крупник. Няма информация за състоянието им, но според служители в предприятието, които имат достъп до галериите, все още има някакъв шанс да са живи, тъй като е прокаран въздухопровод към галерията, в която след затрупването не е имало кислород.

Първите двама не са загинали от задушаване, а от самата кална маса, която ги е затрупала, показва все още неофициалната информация за случая.

В момента работят 3 екипа минни спасители, както и 45-те миньори от днешната смяна. За тях няма опасност. Спасителната работа е на ръка, калта се събира с кофи и се изнася, друга техника не може да бъде използвана поради риска от влошаване на ситуацията.

За затрупаните все още има надежда, работи се усилено, тъй като всяка минута е важна. Големият проблем е, че не е ясно точно къде се намират, а не е ясно и дали тръбата, която трябва да им осигури въздух, е достигнала до тях. Това каза пред "Фокус" Хасан Адемов, който заедно с министър Драгомир Стойнев и с Румяна Михайлова, директор на Главна инспекция по труда, са на мястото на трагедията.

Министър Адемов обясни, че екипи на Районна прокуратура са на място и продължават огледите и разпитите на свидетелите. „По информация на Районната прокуратура, е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител", каза още министър Адемов.

Министър-председателят Пламен Орешарски пък изпрати съболезнователна телеграма до семействата на миньорите, загинали при инцидента, съобщиха от правителствената информационна служба. В нея се казва:

„Приемете моите най-искрени съболезнования по повод трагичната загуба на вашите най-близки хора.
Споделям болката ви, макар да зная, че няма думи, които да я утешат. Остава споменът за достойно изпълнения човешки и професионален дълг.

Уверявам ви, че не сте сами в мъката си. Можете да разчитате, че държавата ще направи всичко, за да ви подкрепи в трудните за вас дни. Трябва да намерите сили да продължите напред.

Поклон пред светлата им памет!".

На семействата и близките на загиналите миньори ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 325 лева, погребението ще бъде организирано за сметка на фонд „Социална закрила", каза още Адемов.

"Разпоредили сме на Дирекция „Социално подпомагане" към общината, от която са загиналите миньори, семействата да бъдат подпомогнати. Вероятно утре, на заседание на Министерски съвет, ще предложим с министър Драгомир Стойнев решение на Министерски съвет, което ще обяви лично премиерът. Той е информиран за това, което се случва и от двамата министри и от шефа на Главна инспекция по труда", обясни министър Адемов.

За причините довели до инцидента, министърът коментира: „Това е информация, която можем да получим едва, когато огледът приключи, и когато приключат всички дейности, свързани с досъдебното производство. На този етап е рано да се каже какви са причините за този изключително неприятен инцидент, каква е причинно-следствената връзка за възникването на този казус."

Ще има наказани за инцидента в рудник „Ораново" в Симитли. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде репортер на Радио „Фокус". Не е нормално в този рудник да няма спасителна служба, каза Стойнев. Сигналът за инцидента веднага е подаден до спасителната служба в Бобов дол, а тя се намира на 50 км.

„Тук всяка минута е важна. В този див капитализъм, в който живеем, за съжаление много хора мислят първо за парите, а после за хората", каза министър Драгомир Стойнев. Всяка една мина трябва да има специализирано отделено. След като приключи разследването на инцидента ще се говори за промени, защото със сигурност не може да продължава по този начин, допълни той.

По неофициални данни и думите на хора, събрали се пред рудника, се е копаела нова минна галерия, което би могло да е причина за срутването. Също така до преди няколко години рудникът е имал и спасителен изход, който обаче е бил затрупан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай