18 млн. евро неустойка от "Еърбъс" заради кугърите

18 млн. евро неустойка от "Еърбъс" заради кугърите | StandartNews.com

Държавата ще поиска 18 млн. евро неустойка от авиационния гигант "Еърбъс" заради неизпълнени обещания за модернизацията на хеликоптерите "Кугър". Това стана ясно вчера след заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Въпросът бе обсъден, потвърди Венцислав Цанов, директор на дирекция "Отбранителна аквизиция" в МО. Делото е заведено пред арбитражния съд в Париж, но още не е насрочено заседание по него, обясни Цанов.

Договорът за доставката на 12 вертолета "Кугар" и 6 "Пантер" бе сключен през 2005 г. с с френско-немската компания "Еврокоптер", която е дъщерна на "Еърбъс". Цената на сделката е за 358 млн. долара. 3 от машините "Пантер" не пристигнаха, след като първият кабинет на Бойко Борисов се отказа от тях. "Основната причина за спирането на обществената поръчка за доставка на бронирани машини за Сухопътните сили за 41 млн. лв. бе факта, че една от фирмите се оказала офшорка, а другите две не успели да съберат необходимата документация в срок", съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев.

Парите от спрения търг за доставка на 15 автомобила и джипове за МО ще бъдат пренасочени за купуване на автобуси, с които ще се транспортират военнослужещите, ангажирани по охраната на границата, заяви още Ненчев. Според него проектът за инвестиционни разходи за купуване на нови изтребители ще бъде внесен в Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай