15 000 лв. спасяват Омуртаговата могила

15 000 лв. спасяват Омуртаговата могила | StandartNews.com

Разград. Около 15 000 лв. са нужни за спасяването на тазгодишните археологически находки от най-голямата могила край Свещари - Омуртаговата. Със средствата могат да бъдат защитени от зимата и влагата разкопките на тракийската могила, както и откритата уникална колесница на близо 2500 години, обясни проф. Диана Гергова, ръководител на проучванията.

Само преди броени дни екипът й е разкрил нови находки в близост до известната вече двуколка, чиито конски скелети сякаш се надпреварват с вековете. Само на няколко метра от колесницата, за която се предполага, че е принадлежала на гетския владетел Котела, археолозите са намерили няколко златни монети, част от голям питос, поставен с дъното нагоре и кръгъл камък, на какъвто за първи път попадат.

Археолозите бързат да запазят намереното, защото средствата им за работа са на привършване. Приходите от входа на гробниците в резервата "Сборяново", отиват в музея в Разград, докато екипът на разкопките в момента разчита предимно на дарения, за да открият нови чудеса. Близо 8000 лв. са нужни за покриването на Омуртаговата могила, която е най-високата в комплекса "Сборяново", част от който е и най-красивата ни тракийска гробница - царската в Свещари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай