120 000 без телевизия от 30 септември

Гледаме 11 канала с мачове, Джаро, "Зоро" и "Д-р Куин" без пари

120 000 без телевизия от 30 септември | StandartNews.com

София. Между 60 000 и 120 000 нашенци няма да могат да използват телевизорите си от понеделник. Причината е, че със старта на цифровизацията сигналът няма да стигне до тях. Това стана ясно на среща между между Съвета за електронни медии и операторите на двата мултиплекса.

Шефът на медийните надзорници доц. Георги Лозанов обясни, че и досега аналоговият сигнал не е покривал на 100% цялата страна, защото теренът бил неравен, а разходите за изграждане на наземна мрежа са големи. От "Нуртс диджитал" обяснили, че не 350 000, а 120 000 души няма да имат никакви канали от понеделник.

По-рано в петъчния ден пък зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров заяви пред BNews, че без цифров сигнал ще останат между 40 000-60 000 души, който са 19% от цялата зрителска аудитория. Досега те са "ловили" телевизия с антена.
СЕМ реши, че 11 ще са безплатните програми, които хората ще гледат у дома си само с декодер. Броят им бе уточнен по време на срещата с операторите на двата мултиплекса.

От 1 октомври хората ще ловят без пари програмите на БНТ 1, bTV, Нова, ТВ7, News 7, Bulgaria on Air, БНТ 2, Ринг, BTV Lady, Диема Фемили и БНТ 1-HD. Това означава, че нашенците ще гледат без пари какво се случва с Джаро в гангстерската сага "Под прикритие", българските сериали "Фамилията", "Столичани в повече", "Дървото на живота", "Зоро", "Д-р Куин лечителката", както и мачове.

Досега от СЕМ са издали 30 лицензи за цифрово ефирно излъчване. "Имахме среща с операторите на двата мултиплекса и се разбра, че преговорите за програми вървят трудно, защото това е финансово натоварващо за телевизиите. Но СЕМ не може да се намеси, това са търговски взаимоотношения", обясни Лозанов. Той бе категоричен, че на новите платформи ще бъдат качени и много от онези програми, за които досега не е имало свободен ефирен достъп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай