100 каба гайди посрещнаха Бен Крос в Жеравна

100 каба гайди посрещнаха Бен Крос в Жеравна | StandartNews.com

Холивудската звезда Бен Крос бе посрещнат от 100 каба гайди в Жеравна. Над 15 000 се събраха на тазгодишното 9-о издание на Фестивала на народната носия в местността Добромерица. Същински фурор сред посетителите предизвика появата в народни премени на европейския шампион по бокс за професионалисти Кубрат Пулев, приятелката му фолк певицата Андреа и брат му Тервел.

Събитието не мина и без традиционната поява на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се появи в компанията на земеделския министър Десислава Танева и министъра на туризма Николина Ангелкова. Холивудската легенда Бен Крос бе избрал шопска носия, Тервел Пулев бе с одежди досущ като Хаджи Димитър, а брат му Кубрат избра родопска визия - той излезе облечен като от филма "Капитан Петко войвода". Красиви шевици демонстрира Андреа. Актрисата Елен Колева също се появи с атрактивна носия. Цветан Цветанов пък си бе избрал оригинална войводска униформа. Министрите Танева и Ангелкова бяха заложили съответно на носии от Котелско и Софийско.

Свои концерти в трите дни на феста изнасят "Ансамбъл Българе", танцьори от Неврокопския ансамбъл, "100 каба гайди", Тракийският оркестър "Гергьовден", Етрополската духова музика и много други. Там бе и апостолът на българщината Антон Дончев, който се разхождаше предрешен като хайдутин с ямурлук.

Актьорът Бен Крос се чувстваше като у дома си, придружен от жена си - красавицата Деана. Макар и от две години да живее в България, той вече е научил много добре родния език. Обича фолклорната музика и джаза. Не отказваше на всички, които пожелаха, да си направят селфи с него. Мобилните телефони и всякакви джаджи от цивилизацията обаче са забранени. За това желаещите да си правят селфита излизаха извън лагера.

Днес се проведе конкурс за автентични народни носии. На сцената се появиха одежди, съхранени от повече от 200 години. Премените са предавани от баба на внуче, от свекърва на снаха. Следобеда продължи с атрактивни пехливански борби. И въпреки че всяка година има ракия и вино на корем, никога не се е стигало до кавги и инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай