100 бона или чаша студена вода за бедняка милионер

100 бона или чаша студена вода за бедняка милионер | StandartNews.com

Прокурори разследват кой лъже за "златния" лотариен билет в Завет

"Завистници подучиха детето да ме наклевети. Атаката срещу мене може да е и опит за политическа разправа". Това заяви пред "Стандарт" възпитателят от интерната в Завет Ердин Хасан, когото прокуратурата разследва за измама с лотариен билет на стойност 100 000 лева. Според свидетели, той е купен от 14-годишен възпитаник на проверявания учител. В първото си изявление пред медия след избухването на скандала с "бедняка милионер" от Завет, Хасан представи своята версия за случилото се.

"В началото на септември, още преди започването на учебната година, изведох момчетата на разходка из Завет. Децата нямат право да се движат сами из населеното място и по време на дежурството си ги заведох до игрището да ритат. По пътя минахме през магазина на Зилдан Фейзула, който е на централната улица. Дадох 2 лв. на едно от момчетата да ми купи билет", разказва учителят Хасан. Когато младежът изстъргал скреч-фолиото, пред очите му излязъл надписът на голямата печалба: "1 кг злато". 5 месеца по-късно учител и ученик са в лют спор помежду си кому принадлежат 100-те хиляди, на които е оценено печелившото кюлче.

Ердин се кълне, че двата лева, с които е платен щастливият билет, са негови и затова печалбата му принадлежи. Той смята, че оплакването срещу него, подадено от ученика му десетина дни след като станало ясно, че той е носител на късметлийската награда, е

инсинуация, съчинена от възрастни

и насочена срещу него. Като мотив за разправата Хасан посочва политическата си дейност. През есента на миналата есен той бе кандидат за кмет в исперихското село Драгомъж, издигнат от ДПС. Ергин загуби изборите, но обжалва резултатите, а това, според него, не се е харесало на някого.

Версията му засега не се подкрепя от други. Собственичката на магазина Вилдан е категорична: щастливият билет е бил изтеглен от детето, въдворено във възпитателното училище в Завет от Южна България. Младежът купил билета от магазинерката Гюлсерай Сали. Когато видял късмета си, започнал да скача от радост, с него ликували и другите момчета. Продавачката се обадила на собственичката, тя дошла в магазина и всички заедно се щракнали за спомен с бедняка, който за секунди се превърнал в милионер. "Искахме да направим реклама на магазина, затова се снимахме. Никой не оспори, че момчето е собственик на билета", разказва Вилдан. Забраната деца да участват в хазартни игри обаче накарала печелившия да повери ценния си купюр на своя възпитател Хасан. 2 месеца по-късно по телевизията започнала да върви реклама, в която неуспелият, но щастлив кандидат-кмет, се усмихвал със златния талон в ръце като победител в играта на "Националната лотария". Разбрал, че неговият късмет ще донесе богатство на друг,

тийнейджърът се оплакал на директора

на интерната. Педагогът от своя страна уведомил инспектората по образованието в Разград, Агенцията за закрила на детето и прокуратурата. И те започнали проверки, които продължават и сега. Още не е ясно как ще приключи сагата с голямата печалба, взривила малкия Завет. Откак станало известно, че магазинът на Вилдан е късметлийски, в него се стича върволица от хора, които купуват лотарийни билети с последните си стотинки. "Харчим купюрите за 5 минути", не крие Вилдан.
Във ВУИ "Никола Вапцаров" в градчето обаче атмосферата е напрегната. Директорът Ахмед Ферад не допуска медии до възпитаниците на училището със специален режим. Пази в строга тайна и името и самоличността на младежа, въвлечен в спора за килото злато. Колегите на Ергин Хасан признават, че сред децата и възпитателите цари смут. 24-те момчета в интерната са там заради скитничество, кражби и други неособено тежки престъпления. Щастливецът с късметлийския билет също е пристигнал в Завет през 2012 г. от Южна България след като бил уличен в дребни кражби.

Момчето има родители, но са в чужбина

и за него се е грижела баба му. В интерната 14-годишният юноша се разбирал добре с другите деца, а възпитателят Хасан признава, че преди спора за това кому принадлежи късметлийският билет, щастливецът бил любимият му ученик. Какви ще са отношенията им в бъдеще, още никой не знае. Ако досъдебното дирене завърши с обвинителен акт срещу възпитателя, Хасан заплашва да каже пред съда цялата истина по случая, която до момента не бил съобщил. Той предупреждава, че може да обяви и подозренията си за това кой, според него, е подтикнал момчето да завърти интригата срещу своя учител.
Педагозите, отговорни за съдбата на неочаквано забогатялото момче пък, имат да решават друг казус. Те вече са обяснили на младежа, че ако разследването завърши със заключение, че 100-те бона са негови, парите ще бъдат преведени в специална сметка, достъп до която ще имат негови настойници или самият той, но след като стане пълнолетен. Както и да завърши разправията обаче, щастието от печалбата вече е оваляно в подозренията за измама на дете и нечестни игри.
"Тези деца, те никого си нямат!

Държавата не им дава джобни

пари. Ходят по хорските дворове да цепят дърва, за да изкарат по някой лев. През есента събират орехи от горичката срещу интерната. Продават ги по къщите по 1,50 лв. килото. Това момче, когато дойде да плати билета, беше със зацапани от орехите пръсти", споделя продавачката Гюлсерай, която в сряда (13 януари) е призована да дава показания в прокуратурата в Кубрат. Макар че може да бъде наказана, задето е продала лотариен билет на непълнолетен, жената е решила да каже истината на разследващите. Тя не иска късметът на наказаното от съдбата дете да изтече в друга посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай