Жоро Крумов: В "Ку-ку" сме шизоидни интелигенти

Част от "кукувците": Георги Крумов, Жени Костадинова, Алберта Алкалай, Мадлен Алгафари, Нидал Алгафари, Иван Татарски, Стефка Райкова, Снежка Симеонова, Петър Курумбашев и Юлиан Кушев

Жоро Крумов: В "Ку-ку" сме шизоидни интелигенти | StandartNews.com

Далавери и мошеничества по време на избори е трябвало да последват предаването за Козлодуй

Ние оставаме отбор - независимо кой е треньор, резерва или фен, заяви съставителят на книгата за 26-ия рожден ден на тв шоуто

Култовото студентско предаване "Ку-ку", чиито сатира и дръзко свободомислие от 90-те са паметни до днес, утре става на 26. Всенародните тържества за рождения ден вече започнаха, а център на вниманието е новата книга "Ние сме Ку-ку". В нея част от големия екип на шоуто, общо 45 души, тогава млади студенти, разказва спомени за началото и екшъните след него. Сред върналите лентата са сценаристи, редактори, режисьори и актьори, превърнали "Ку-ку" в институция - Бойко Василев, Зуека, Влади Въргала, Георги Крумов, Димитър-Мишо Ланджев, Евтим Милошев, Камен Воденичаров, Любен Дилов-син, Стефан Рядков...

Отсъства обаче едно от емблематичните лица - Слави Трифонов. Георги Крумов, съставител на пъстрото томче, обясни, че поканата към продуцента и водещия, е била категорична. Но в спомените са се включили само хора от сегашния екип на Трифонов. "Не отмъщаваме на Слави с тези текстове, както писаха "жълти" вестници". Негово лично решение е са остане извън проекта. Така или иначе абсолютно пълен разказ няма как да има. Но каквито и да сме и където и да сме, всички си оставаме отбор, независимо кой играе в момента и кой е резерва, треньор или фен", добави Крумов. После в духа на шоуто се пошегува, че всички от "Ку-ку" са шизоидни интелигенти.

Според Нидал Алгафари, един от авторите, Слави не участва в книгата заради собствените си бизнес планове. Всички от екипа му, които са работили за "Ку-ку", са имали абсолютната свобода да се включат в акцията. "Много преди ние да се сетим за тази книга, те вече са се опитали да я напишат - и не би било логично да участват в друга. Със сигурност Слави е голяма част от предаването и е най-силното му продължение", допълни Алгафари.

"Шоу като "Ку-ку" е възможно само в преходен период. При установена демокрация или социализъм е малко излишно. Участвахме в този тунел на времето и ни изпуснаха - и ние се изпуснахме също. Но резултатът беше много приятен. В момента производството на телевизионен фураж върви добре. Освен щастливи кокошки у нас, има и щастливи зрители", каза Петър Курумбашев.

Смелостта, с която целият екип успяваше да иронизира управниците на държавата, достигна апогея си във всеизвестния епизод с мнимата авария в Козлодуй. След това обмисляли идеята за ново, още по-страшно издание, но, както разказа Нидал Алгафари, се уплашили и се отказали. Неосъщественият епизод е трябвало да разкрие как се договарят избори чрез двойници. "Развоят с козлодуйската история ни стресна и намеренията ни пропаднаха", коментира Нидал. На първия конкурс за репортери в "Ку-ку", проведен в края на 1990 г., той среща жената на живота си - Мадлен Алгафари, с която са заедно до днес и имат две деца. Тяхната дъщеря Александра е първото "ку-ку" бебе. "Изпитът" пред камери се провеждал в стая с двойно стъкло. "Тогава този уникален мъж ме бил избрал", спомни си психоаналитичката. И допълни: "Може би аз съм единствената днес, която се занимава професионално, с намигване или без, с феномена "ку-ку". Тогава това означаваше да мислиш извън рамките. Движеха ни ентусиазъм, вяра в себе си и материална незаинтересованост. Когато искаш да се бориш за идеите си, нищо не може да те спре. Пълна здравословната доза "ку-ку" е профилактика на патологията", убедена е Мадлен. Тогава тя отговаряла за писмата от зрители. Голяма част от тях започвали с "тъмносини гадове", а другите с "червени боклуци". "Разликата в мисленето тогава и днес е голяма. Живеейки, ние не усещаме промените, но когато извадих чувалите с писмата и започнах да чета, видях ясно колко сме различни. За това стига сме си говорили как българинът не се е променил. Това не е вярно. Днес сме по-толерантни, имаме духовна интелигентност и по-висока самооценка в сравнение с тогава", не се колебае Мадлен.

Утре БНТ ще излъчи от 21 часа филма на Радо Чолаков "Ку-ку началото", а след това рожденият ден ще продължи с Курумбашев в "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви. Приходите от продажбата на книгата пък ще отидат за закупуването на нов мобилен рентген за болницата "Света Анна" в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай