За първи път! Пикасо и Миро един до друг

Изложбата представя повече от 300 творби и документи

За първи път! Пикасо и Миро един до друг | StandartNews.com

Съвместна изложба между Музея на Пикасо и фондацията "Хуан Миро" събира творбите на двамата художници в Барселона, съобщи АФП.

Изложбата представя повече от 300 творби и документи на Пикасо и Миро, разпределени в двете институции. Те са от обществени и частни колекции от цял свят и могат да бъдат разгледани до 25 февруари 2024 г.

Изложбата предлага "тематично пътуване" през "споделените моменти" от двамата творци, казаха организаторите. Пикасо и Миро са известни с 50-годишното си приятелство и любовта си към каталунската столица.

Двойната изложба е посветена на 50-атата годишнина от смъртта на Пикасо (1881 - 1973) и 40-ата годишнина от смъртта на Миро (1893-1983). Пикасо е роден в Малага, но живее в Барселона от 14-годишен.

Сред международните институции, които са предоставили творби за тази изложба, са галерия "Тейт" в Лондон ("Трите танцьорки" на Пикасо) и Националната художествена галерия във Вашингтон ("Фермата" на Миро).

Около петдесет изложби са проведени или са планирани, по-специално във Франция и Испания, за честванията, започнали през септември 2022 г. по повод петдесетата годишнина от смъртта на Пикасо през април 1973 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай