Йоско режисира Врачански и Буковска в 199

Йоско режисира Врачански и Буковска в 199 | StandartNews.com

Йосиф Сърчаджиев посегна към любимия си Стриндберг заради Театър 199. Той постави "Госпожица Юлия" с трима чудесни актьори - Калин Врачански, Йоана Буковска и Мира Върбанова. В постановката звучи музика на Мартин Каров, декорите са на Мира Каланова.

Всичко се случва в изискан дом в нощта срещу Еньовден, когато въздухът трепти от пареща възбуда, от сладостни и опасни страсти. Лакеят Жан и готвачката Кристин са на крачка от близостта, когато господарката им Юлия се врязва не само в кухнята, но и в живота и в душите им. Тя слага ръка на Жан и на съдбата му - за да започне поредната битка от вечната война между Мъжа и Жената, между аристократката и плебея, между разума и чувствата, между агресията и нежността.

"Поетът на Севера, както наричат Стриндберг някои от изследователите му, ни е оставил своята блестяща творба, за да проследим заедно събуждането на нагона, на непреодолимия инстинкт у госпожица Юлия към възстановяване на цялото, към архитипното, първично състояние на единение между двата пола. Той не само ни разказва какво става в нощта срещу Еньовден, но чрез проницателна дисекция ни показва как става. Госпожица Юлия изминава пътя към гибелта си с безумна страстност, с неосъзната, стигаща до лудост решителност да заплати с живота си миговете на съвукоплението, усещането за сливане с Жан, възстановяването на изчезналия образ. Разтърсваща трагедия! Вероятно всеки от нас би открил в нея част от собствената си скрита същност и би се съгласил със Салваторе Куазимодо, че въпреки мъчителното ни стремление към другия, "човек е сам върху сърцето на земята, пронизан от едничък слънчев лъч: и ненадейно пада вечерта", коментира сценаристката Райна Томова, съпругата на Йоско Сърчаджиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай