Вежди Рашидов присъства на изложба на Захари Каменов

Събитието е в художоствената галерия в Кюстендил

Вежди Рашидов присъства на  изложба на Захари Каменов | StandartNews.com

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов присъства днес в Кюстендил на откриването на изложбата живопис на художника Захари Каменов.

Събитието е част от официалната церемония за връчването на Националната награда за живопис “ Владимир Димитров - Майстора 2019” в еднименната художествена галерия в центъра на Кюстендил.

Както е известно, тази награда беше възродена с активната роля и подкрепа на Вежди Рашидов през първия му мандат като министър на културата и днес домакините и гостите на церемонията отново му благодариха за този жест.  

Тук добре си спомнят също, че благодарение на г-н Рашидов стана възможно възстановяването на паметника  на Майстора в родното му село Шишковци, след като вандали през 2009 година задигнаха и нарязаха двуметровата скулптура.

Захари Каменов, който е носител на наградата  на името на Майстора за 2018 година, бе представен от проф. Ружа Маринска, която подчерта сложните мисловни пластове в неговите творби.

Захари Каменов е един от големите съвременни живописци, а с Вежди Рашидов го свързва десетилетно приятелство. Двамата са правили десетки съвместни изложби в страни от три континента.

Вежди Рашидов поздрави  носителката на наградата на Майстора за 2019 година - емблематичната художничка Елица Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай