"Тристан и Изолда" разтърсва в Операта

"Тристан и Изолда" разтърсва в Операта | StandartNews.com

Вагнерианци от Европа и Америка пристигат за премиерата на "Тристан и Изолда" - голямото събитие е на 26 февруари в Софийската опера. Грандиозният спектакъл се ражда след изключително изпитание - първата среща на българската публика с гигантската тетралогия "Пръстенът на нибелунга".

И този път Пламен Карталов, създателят на Вагнеровите традиции у нас, залага на родни звезди, издържали изпитанието на "Пръстена". И то не само с един състав, а с три. Мартин Илиев и Петер Свенсон са в ролята на Тристан, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска и Мариана Цветкова играят Изолда, Бисер Георгиев и Атанас Младенов влизат в кожата на Курвенал. В България прочутата опера не е поставяна до този момент. Първата премиера в света на "Тристан и Изолда" е преди 150 години в Мюнхен. Операта е композирана между 1857-а и 1859-а под егидата на Лудвиг II Баварски.

"Тристан и Изолда" е блестящ апогей на романтизма, но е и предвестник на модерната музика на XX век. "Никога в моя живот не съм бил истински благословен от любовта", казва Рихард Вагнер. Неслучайно той се увлича по келтския епос за страстта, която нарушава брака. Действието се развива в Корнуел и Бретан по време на Средновековието. Но в него се оглежда драмата на великия Вагнер. След потушаването на революцията от 1848 година той живее в изгнание в Швейцария. Гостоприемното семейство Везендонк го приема в своята вила край Цюрих. Скоро между стопанката на дома Матилда и Маестрото пламват силни чувства, макар двамата да знаят, че връзката им е обречена. И все пак не могат да се откажат един от друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай