Тържествено отбелязване на 80 г. от рождението на Крикор Азарян

Тържествено отбелязване на 80 г. от рождението на Крикор Азарян | StandartNews.com

София. На 15 март от 19.00 ч. в Театър „Българска армия" ще бъде отбелязана тържествено 80-годишнината от рождението на проф. Крикор Азарян с откъси от последните му постановки, включени в спектакъла „Триптихът – Чехов":


„Чайка" – Театър „Българска армия",
„Три сестри" – Младежки театър „Николай Бинев"
„Вишнева градина" – Народен театър „Иван Вазов". Вход свободен.


На 16 март от 19.30 часа в Народен театър „Иван Вазов" ще бъде представен спектакълът „Лазарица". Вход с покани.

 

Валентина Радинска: Той беше мой учител


Аз не съм била студентка на Крикор Азарян. Но бях негова ученичка.

 


Той беше моят Учител по Живот. Водеше ме през лабиринтите му и през трънливите му пътеки с лекотата и мъдростта на магьосник, който притежава вълшебна пръчица. А той имаше такава пръчица – това беше неговото сърце: най-доброто, най-щедрото и най-голямото сърце на света.

 


Повече от всичко бих искала да посрещнем този негов 80 годишен юбилей заедно. Но съдбата реши друго. Господ го назначи в Небесния театър.

 


Чрез събитията на 15 и 16 март – откриване на изложба, премиера на сборник, вечер в ТБА, „Лазарица" в Народния театър, посветени на паметта на Азарян-Човека, Режисьора и Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде и завинаги ще остане висок образец и мярка.

 

Крикор Азарян (15.03.1934 – 14.12.2009) е един от най-ярките режисьори в съвременния български театър. През последните 20 години той работи като режисьор в Театър „Българска армия".

 


Поставял е спектакли в почти всички български театри, като особено задълбочено и откривателски той интерпретира българската драматургия (Йордан Йовков, Йордан Радичков, Иван Радоев, Николай Хайтов, Никола Русев, Боян Папазов).

 


Сред най-ярките му постижения на сцената на Театър „Българска армия" са постановките „Вишнева градина" от Чехов (1974 и 1995); „Случка в зоопарка" от Ед. Олби; „Албена" от Й. Йовков; „От земята до небето" от Н. Русев; „Хенри ІV" от Пирандело; „Буре барут" от Д. Дуковски; „Бая си на бълхите" от Б. Папазов; „Трамвай „Желание" от Т. Уилямс; „Колекцията/Гара Виктория" от Х. Пинтър. Негови спектакли са гостували в Полша, Русия, Грузия, Германия, Македония.

 


Крикор Азарян е дългогодишен професор по Актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Негови ученици са между най-известните български актьори и режисьори, мнозина от тях се реализират в чужбина, много чуждестранни студенти, учили или специализирали при него са между най-ярките фигури в театрите на своите страни.
Спектакълът „Чайка" (2007) е първа част от трилогията на големите Чехови пиеси, които Крикор Азарян постави последователно в различни софийски театри – „Три сестри" (2008) в Младежки театър „Николай Бинев" и „Вишнева градина" (2009) в Народен театър „Иван Вазов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай