Световни театрали в „Сфумато“

Иван Добчев и Маргарита Младенова са домакини на генералната европейска асамблея

Световни театрали в „Сфумато“ | StandartNews.com

„Сфумато“ домакинства Генералната годишна асамблея на Съюза на театрите на Европа. Във форума участват 22 директори и други представители на 15 театри, които ще дискутират важни творчески въпроси, свързани с общата програма, както и бъдещи общи проекти.

Провеждането на Генералната асамблея съвпада с 30-годишнината на „Сфумато“. Театралната работилница е подготвила за участниците специална програма от представления - „Луда трева“ на Маргарита Младенова, „Бесове“ на Иван Добчев, „Как е“ - акция на Елена Димитрова, „Филоктет“ на Борис Кръстев, а гостите ще гледат и филма за „Сфумато“ „Черните бегълци“ на  Любомир Младенов.

„Съюзът на театрите на Европа” (UTE)  е една от най-влиятелните тематични асоциации. Основан през 1990 година от директора на Пиколо театро ди Милано Джорджо Стрелер и френския министър на културата Жак Ланг, с годините Съюзът се превръща в алианс от европейски театри, съчетаващ творчески и политически цели, като използва съществуващи артистични платформи с цел засилване професионалния обмен и да промотира една отворена Европа на културата.

Днес UTE има 34 члена, 17 от които са театри с национално и международно значение и влияние в цяла Европа - от Порто, Mосква, Aтина, Клуж, Реймс, Виена, Белград, Букурещ, Кьолн, Люксембург, София, Милано, Прага, Солун, Рим, Будапеща и Тел Авив, както и индивидуални и асоциирани членове от Франция, Унгария, Полша и Грузия. Дейността на UTE е в три основни насоки: развитие на международно и транснационално сътрудничество; поддържане и предаване на културното наследство на Европа с акцент върху неговото овладяване от страна на младите хора на изкуството; развитие и обновяването на това наследство чрез новаторски артистични, но и политически проекти, които предлагат критичен размисъл върху днешното общество. Театрална работилница „Сфумато” е единственият български театър-член на тази престижна европейска асоциация и поддържа активно сътрудничество с нея. Членовете на UTE препоръчват на „Сфумато” млади трупи и индивидуални творци от техните страни за участие в изданията на фестивала „Малък сезон“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай