Стояна беснее на "Аполония", Краси Стоянова открива феста

Мутафова излиза в "Столетие мое", световноизвестното сопрано пее арии на Верди

Стояна беснее на "Аполония", Краси Стоянова открива феста | StandartNews.com

Созопол. Изключителната Красимира Стоянова пристига в Созопол за откриването на "Аполония". Световноизвестното сопрано повлича крак за звездите, които ще участват в празниците на изкуствата. Оперната дива идва от Залцбург за 29-ото издание на арт форума. Тази година тя е единствената българка, участваща в знаменития фестивал в града на Моцарт. Първият концерт от афиша в Созопол на 30 август е посветен на 200 години от рождението на Джузепе Верди. Красимира ще пее в компанията на Елена Чавдарова и с младите Милен Божков и Крум Гълъбов. Диригент на хора и оркестъра на бургаската опера ще е Григор Паликаров.

До 7 септември "Аполония" предлага 70 събития - 26 камерни, рок, фолклорни и джаз концерти, 11 театрални представления, един балетен спектакъл, 17 представяния на книги, осем изложби, четири филмови прожекции и доста изненади. Николай Панайотов, който живее и рисува между Париж, София и Балкана, пръв открива изложба в Созопол - на 29 август в градската галерия. На 31 август Камен Донев събира фенове от 21 часа в Амфитеатъра за нова серия от приключенията на своя даскал - "Възгледите на един учител за всеобщата просвета". Предпремиера ще има и един от най-новите родни филми - "Отрова за мишки", на 4 септември в читалището. В главната роля е младокът Бисер Маринов, който епизодично се появи като наркодилър в "Под прикритие".

Тук той вече е повишен - шеф е на банда от ъндърграунда. Иван Панайотов, който натрупа червени точки като нещастния любовник и счетоводител Димо от "Столичани в повече", също е част от подземния свят. Историята започва в края на 80-те години, когато четирима юноши попадат в трудово-изправителен лагер заради кражби и завършва в началото на 90-те. "Не разказваме за мутрите. Фокусът е около първите години на прехода, когато някои хора успяха да натрупат пари. Четиримата приятели забогатяват и това разваля тяхната дружба", разказва режисьорът Константин Буров.

Публиката ще се наслади на емоционални постановки. Сред тях е "Хората от Оз" от Яна Борисова с режисьор Галин Стоев - на 31 август. Атанас Атанасов грабна "Аскеер 2013" за своята роля в любовно-психологическата драма. Другият хит на Театър 199 е "Гарванът" от Калина Попянева - с Калин Врачански и Теодора Духовникова. Те са брат и сестра, въвлечени от съдбата в много опасна игра. В разтърсващия спектакъл на Народния "Духът на поета" от Стефан Цанев с режисьор Маргарита Младенова е голямото завръщане на Христо Мутафчиев. Той прави страхотен дует с Валентин Танев, а третият на сцената, младокът Павлин Петрунов, беше номиниран с "Аскеер" за своя Гунчо, бодигарда на министър-председателя Стефан Стамболов.

За първи път постановката "Столетие мое", с която Сатирата отбеляза 90-годишнината на неповторимата Стоянка Мутафова, се качва на друга сцена. Тъкмо тя е кулминацията на "Аполония" на 7 септември. Великата комедиантка е мадам Малу, някогашна парижка знаменитост, чието минало изобилства от тайни и пикантни истории. Анета Сотирова пък е фурия в "Посещението на старата дама" от Фридрих Дюренмат на Малък градски театър "Зад канала". Така звездата чества двоен юбилей: 65-и рожден ден и 40 години на сцената.
Гостите на Созопол ще гледат и първата театрална постановка за Фреди Меркюри не само в България, но и по света - "Последната тайна на Фреди" от Ирина Гигова е с режисьор Съни Сънински. Театърът на маса предлага пиесата на Борис Роканов "Опечалените". Режисьорката Ида Даниел е поверила четенето на Петър Мелтев, макар че творбата населяват над двайсет герои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай