Скандал в София заради творци пред гарата

Скандал в София заради творци пред гарата | StandartNews.com

София. Столична община се кани да даде за безвъзмездно ползване за 10 г. част от павилионите на площада и подлеза пред Централна жп гара за създаване на Арт център. Ползвател ще бъде сдружението "Под гарата" (UnderGara), което обединява над 30 творчески организации. Решението обаче не получи достатъчна подкрепа на сесията на Столичния общински съвет и бе отложено за следващи заседания. Срещу него гласуваха всички общински съветници, без тези от ГЕРБ.

"Не сме срещу идеята това място да се превърне в безопасна и привлекателна зона, но не можем да позволим 10-годишно безвъзмездно ползване без конкурс и без яснота какво точно ще се прави там", посочи Милка Христова от БСП

. Съветниците поискаха да видят архитектурните проекти с обосновка за всеки обект, който ще се ползва от UnderGara, както и конкретна концепция за създаването, финансирането и развитието на Арт центъра. Пилотният проект предвижда да се ползва площ от 2500 кв.м на предгаровия площад с около 10 обекта. В тях ще се обособят мултифункционална зала за изложби, театри и семинари, две галерии, танцово студио, открита сцена около фонтана, занаятчийски ателиета. Проектът бе включен в плана на Столична община при кандидатстването за европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай