Петък,

Салони плашат с бойкот на български филми

От: Редактор -
Салони плашат с бойкот на български филми
A
A
A

Новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в отношенията между филмовите автори и киносалоните. За това предупреждават от Асоциацията на българските киносалони.

Според редица от текстове, приети на първо четене, се променят значително правилата за работа на киносалоните и принципите за тяхната подкрепа.

От Асоциацията поясняват, че не предявяват претенции за конкретен размер финансиране, а за принципите, регулиращи работата на сектора.

Според тях проблемът е, че се завишават двойно изискванията към киносалоните за предоставяне на брой прожекции във всички часови пояси за показ на нови български филми.

 От това обаче не следват никакви изисквания към създателите на филми, ползващи държавно финансиране за постигане на определени нива на зрителски интерес или значителни международни награди.

Санкциите за неизпълнение на изискването за запълване на определен процент от програмацията с български филми обаче са между 7 000 и 14 000 лева на отделен екран, което според Асоциацията е непосилна глоба за киносалон извън големите градове.

В позицията се посочва, че невъзможността да бъдат изпълнени новите законови изисквания ще доведе до масови фалити на киносалони и още повече ще намали посещаемостта на българските филми.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички