Салони плашат с бойкот на български филми

Заради новия Закон за филмовата индустрия

Салони плашат с бойкот на български филми | StandartNews.com

Новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в отношенията между филмовите автори и киносалоните. За това предупреждават от Асоциацията на българските киносалони.

Според редица от текстове, приети на първо четене, се променят значително правилата за работа на киносалоните и принципите за тяхната подкрепа.

От Асоциацията поясняват, че не предявяват претенции за конкретен размер финансиране, а за принципите, регулиращи работата на сектора.

Според тях проблемът е, че се завишават двойно изискванията към киносалоните за предоставяне на брой прожекции във всички часови пояси за показ на нови български филми.

 От това обаче не следват никакви изисквания към създателите на филми, ползващи държавно финансиране за постигане на определени нива на зрителски интерес или значителни международни награди.

Санкциите за неизпълнение на изискването за запълване на определен процент от програмацията с български филми обаче са между 7 000 и 14 000 лева на отделен екран, което според Асоциацията е непосилна глоба за киносалон извън големите градове.

В позицията се посочва, че невъзможността да бъдат изпълнени новите законови изисквания ще доведе до масови фалити на киносалони и още повече ще намали посещаемостта на българските филми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай