Променят правилата за гласуване в "Евровизия"

Променят правилата за гласуване в "Евровизия" | StandartNews.com

Организаторите на международния конкурс за песен "Евровизия" взеха решение да променят правилата за гласуване. Те обявиха новината след като получиха обвинения за измама, съобщи британският "Телеграф".

Половината от резултата ще се сформира от гласуване на публиката- 50 процента, а другата половина от оценката ще идва от жури, което ще бъде съставено от по един представител от всяка страна-участник в песенния конкурс.

Конкурсът догодина ще се проведе в Копенхаген. Всяка страна ще трябва да определи своя член на журито преди състезанието, а оценките на всеки един от тях ще бъдат публикувани след финала на "Евровизия". Друга важна част от промяната е, че един и същи член на журито от дадена страна ще може да участва в панела веднъж на всеки три години.

Чрез новите правила организаторите искат да изчистят имиджа на конкурса от обвиненията в измама и купуване на гласове, които го съпътстват. Тази година президентът на Азербайджан Илхам Алиев нареди разследване върху гласуването в страната, след като тя не даде на съседната Русия нито един глас.

Правилата за гласуване в „Евровизия" се променят ежегодно от 2008 година насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай