Признаха Ники Илиев в Ню Йорк

Признаха Ники Илиев в Ню Йорк | StandartNews.com

Елитни кинаджии в Ню Йорк признаха таланта на Ники Илиев и връчиха наградата за най-добър международен филм на неговия хит "Живи легенди". Това се случи на осмото издание на фестивала в Манхатън, който приключи в края на миналата седмица.

"Прожекциите бяха в типично старо нюйоркско кино, в което винаги са вървели независими филми. Между 20 юни и 3 юли се завъртяха над 50 заглавия. Успях да гледам 30 от тях - драми, арт, по-експериментални, по-жанрови...

Тръгнах с подозрението, че "Живи легенди" ще бъде най-ниско бюджетният там. Оказа се обаче, че имаше продукции, направени с още по-малко пари. Те също имат своята многобройна публика. За хората от киноиндустрията в Ню Йорк това е съвсем нормално. Но явно за колегите в София не е така - те очакват все повече пари от държавата, за да снимат. Националният филмов център раздава субсидии по около милион лева на проект, включва се и БНТ с още 200-300 000. Нима не е по-логично огромните суми да се разпределят между повече проекти - за да се раздвижи пазара, за да се развива киното ни? Но някои продуценти и режисьори у нас никога не са доволни от парите, които им се дават. Може би защото искат да се сравняват с блокбастърите на най-големите студиа в Холивуд и да правят фестивално кино. С напредването на техниката разходите падат. А у нас е обратното - вместо да ги намаляват, те ги увеличават", коментира Ники.

Журито и зрителите са били впечатлени от сюжета, актьорите, музиката и заснемането на "Живи легенди". "Казаха, че историята много върви за живота в Щатите. В салона имаше доста българи. Те споделиха, че отдавна не са се прибирали в България, но сега, след филма им се приискало да си дойдат", лаконичен е Илиев два дни след завръщането си от мегаполиса. Призът за най-добър щатски филм е отишъл при арт драмата на Даниел Болдуин "Мъдростта да знаеш разликата". Трима от актьорската фамилия са били на феста, но Алек, най-известният от братята, не се е появил.

Ники е получил овации и във Вашингтон. В Американския университет е имало две прожекции една след друга на "Чужденецът" и "Живи легенди". "Нито един човек не си тръгна в антракта. А това никак не е малко. Всички казаха, че това е добра реклама за България. Дори някои хора ме питаха кога започвам следващия си филм, за да дарят пари. Разбира се, отказах - все още е рано. Продължавам работата над сценария. Отново ще бъде между комедията и драмата, в моя стил - сериозни теми, представени по забавен начин. Най-важното е всеки филм да действа позитивно и вдъхновяващо", разказва Ники. Той обаче едва ли ще напише роля за себе си, тъй като е тежко да изпълнява няколко ангажимента едновременно. За Саня Борисова, неговата съпруга и муза, ще има атрактивен персонаж. На екрана ще видим актьори, с които вече е работил, но и съвсем нови лица. Част от историята ще се случва на английски език. Затова Ники обмисля към кого да отправи покана - към звезда от Острова или от Холивуд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай